Tămăduitorii tradiţionali recomandau lucerna pentru stimularea poftei de mâncare, probleme ale aparatului digestiv, mai ales pentru ulcere de stomac şi duoden.

De multă vreme, în întreaga lume, lucerna este considerată o plantă furajeră importantă, însă în ultimii 35 de ani ea este foarte apreciată (mai ales germenii plantei) şi pe post de aliment nutritiv, mulţi consumând des salată de lucernă. Într-adevăr, frunzele lucernei pot fi considerate adevăraţi nutrienţi biologic activi, ai căror biofotoni poartă în ei puterea benefică, vindecătoare a energiei solare. Printre altele, aceştia pot ajuta la scăderea colesterolemiei, la alcalinizarea organismului şi, astfel, la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare şi a infarctului miocardic. Lucerna este o sursă importantă de vitamina B6 şi vitamina E, dar conţine şi o cantitate suficientă de vitamina D, precum şi calciu şi fosfor, care fortifică scheletul osos şi dentiţia copiilor. Datorită conţinutului ridicat de fibre, este benefică în constipaţie, are un uşor efect purgativ, reduce balonarea. Are un efect benefic mai ales la vârstnici, deoarece fortifică sistemul imunitar, ajută la anihilarea şi eliminarea reziduurilor acumulate în organism de-a lungul anilor şi, astfel, creşte capacitatea fizică şi puterea de viaţă.