La început de an, conducerea Spitalului Orășenesc Ștei a prezentat un bilanț succint al realizărilor din 2022, precum și obiectivele pentru acest an, interlocutor fiindu-ne chiar managerul Radu-Cornel Aron.

Bilanțul pe 2022 a început cu un prim proiect finalizat la începutul anului trecut, și anume cel prin care a fost achiziționată aparatură medicală în valoare de circa 1,86 milioane de lei: o stație de oxigen, una de sterilizare, un analizor de imunologie și altul de gaze (pentru Camera de gardă), monitoare pentru funcțiile vitale și aparate EKG, echipamente de protecție, dezinfectanți și tuburi de oxigen. Tot la capitolul dotări trebuie menționate achizițiile din fonduri proprii sau donații: aparatul de radiologie panoramic digital și cel intra-oral, în valoare totală de 100 de mii de lei (din care 50 de mii de lei de la Transgaz), echipamentul de sesizare a incendiilor (donat de Fundația Cireșarii) și un server.

Managerul Radu-Cornel Aron a subliniat importanța resursei umane a spitalului, și aici fiind noutăți anul trecut. Astfel, concursul de director medical a fost câștigat de dr. Sorin Vesa, „un om cu multă experiență și care poate să ne ajute în activitatea de management al spitalului”, după cum îl caracterizează managerul Spitalului Orășenesc Ștei. Numărul medicilor a crescut în 2022 și prin angajarea unui medic radiolog (pentru ca laboratorul de specialitate să poată lucra în două schimburi), a unui kinetoterapeut și, în condițiile înființării unui cabinet de nefrologie, a unui medic din această specialitate.

Structura spitalului a fost și aceasta extinsă, pe lângă cabinetul de nefrologie menționat, fiind înființat unul de recuperare medicină fizică și balneologie, iar secției de îngrijiri paliative i-au mai fost adăugate trei paturi, numărul acestora ajungând la 15.

Cât privește obiectivele pentru 2023, acestea vizează diversificarea serviciilor medicale oferite pacienților. În acest sens, a mai fost depus un proiect pentru reabilitarea și extinderea Ambulatoriului integrat al spitalului și un altul, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru dotarea laboratorului de microbiologie și pentru prevenirea infecțiilor asociate actului medical, la ambele, Spitalul Orășenesc având ca partener Primăria Ștei.

Tot pentru 2023, conducerea spitalului și-a propus înființarea unui cabinet de gastroenterologie, cu medic specialist. În plus, din acest an va începe să funcționeze cabinetul de chirurgie, prin prezentarea la post a medicului rezident.

La finalul dialogului nostru, managerul Radu-Cornel Aron a subliniat strânsa colaborare cu administrația locală, care a derulat și primul proiect de extindere și reabilitare a Ambulatoriului, investiție ce se apropie de finalizare. Prin proiectul menționat, a fost reamenajat ca spațiu medical fostul sediu al Băncii Agricole, iar aparatura și mobilierul necesare punerii în funcțiune sunt și acestea achiziționate, acolo urmând să-și desfășoare activitatea cinci noi cabinete medicale, de nefrologie, cardiologie, reumatologie, ortopedie și psihiatrie.

Desigur că eficientizarea energetică a Spitalului Orășenesc se află printre prioritățile conducerii unității, dar și ale edililor urbei, motiv pentru care Primăria a adus gazul la poarta spitalului și urmează racordarea la rețea a unei centrale proprii. În plus, la spital a fost amenajat un cămin pentru apa geotermală, folosirea acesteia contribuind la scăderea cheltuielilor cu încălzirea clădirilor din incinta unității spitalicești de la Ștei.