Noi să fim sănătoşi...
Evaluarea stării de sănătate a populaţiei României va fi realizată în cinci etape programate între 1 iulie 2007 şi 31 decembrie 2008, potrivit unui proiect de ordin al Ministrului Sănătăţii, supus dezbaterii publice pe site-ul instituţiei timp de o lună.
Obiectivele proiectului, potrivit normelor metodologice, vizează evaluarea stării de sănătate a populaţiei şi a factorilor de risc, în vederea păstrării şi promovării sănătăţii, precum şi a prevenirii îmbolnăvirilor şi complicaţiilor acestora, păstrarea şi promovarea sănătăţii populaţiei, cunoaşterea ponderii factorilor de risc pentru bolile cu impact major asupra sănătăţii, prevenirea îmbolnăvirilor şi a complicaţiilor acestora, îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin creşterea accesului populaţiei la servicii de asistenţă medicală preventivă şi creşterea speranţei de viaţă; efectuarea de screening clinico-biologic, în vederea depistării precoce a afecţiunilor oncologice, cardiovasculare, neurologice şi altele, în funcţie de factorii de risc identificaţi în urma activităţii de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.
Pentru realizarea acestui program, cabinetele medicilor de familie vor fi dotate cu calculatoare, echipamente informatice şi softuri necesare. Programarea pacienţilor în vederea desfăşurării programului privind evaluarea stării de sănătate va fi realizată în mai multe etape.
Astfel, etapa I : în perioada 1 iulie - 30 septembrie cuprinde persoanele neasigurate care au optat să fie evaluate de medicul de familie la care s-au prezentat, a căror dată de naştere este cuprinsă în perioada 1 iulie - 30 septembrie şi persoanele asigurate cărora nu le-a fost efectuat, până în 1 iulie 2007, controlul medical la care au dreptul în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, a căror dată de naştere este cuprinsă în perioada 1 iulie - 30 septembrie.Etapa a II-a, 1 octombrie - 31 decembrie 2007, vizează persoanele neasigurate care au optat sa fie evaluate de medicul de familie la care s-au prezentat, a căror dată de naştere este cuprinsă în perioada 1 octombrie - 31 decembrie; cât şi persoanele asigurate cărora nu le-au fost efectuate, până în 1 octombrie 2007, controlul medical la care au dreptul, născuţi în intervalul 1 octombrie - 31 decembrie.
Pentru etapa a III-a, 1 ianuarie 2008 - 31 martie 2008 au fost prevăzute, potrivit proiectului, persoanele neasigurate care au optat să fie evaluate de medicul de familie la care s-au prezentat, născute în perioada 1 ianuarie - 31 martie, cât şi cei asiguraţi cu dată de naştere în acelaşi interval, respectiv 1 ianuarie - 31 martie.
Etapa a IV-a, 1 aprilie - 30 iunie cuprinde persoanele neasigurate care au optat să fie evaluate de medicul de familie, a căror dată de naştere este cuprinsa în perioada 1 aprilie - 30 iunie şi persoanele asigurate născute în acelaşi interval ( 1 ianuarie - 31 martie).
Etapa a V-a, 1 iulie - 31 decembrie vizează persoanele neasigurate care, din motive intemeiate, nu au fost programate şi evaluate în cadrul etapelor anterioare şi care au optat sa fie evaluate de medicul de familie la care s-au prezentat, cât şi persoanele asigurate care, din motive întemeiate şi neimputabile lor, nu au fost programate şi evaluate în cadrul etapelor anterioare.
Programul naţional va fi susţinut din veniturile proprii ale MSP prin transfer către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin casele de asigurări de sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti, asigură implementarea şi finanţarea programului la nivel local.
La începutul lunii noiembrie a anului trecut, MSP lansa programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei României, acţiune unică în ultimii 60 de ani, al cărui scop viza, în principal, crearea unei imagini asupra patologiei existente la nivel naţional. Programul urma să fie finanţat integral de minister, din fondul colectat în urma aplicării "taxei de viciu", iar suma necesară estimată pentru derularea acestui program era de 900 milioane de lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.