Salvați Copiii România anunță o investiție majoră în dotarea Secțiilor de neonatologie din țară: un milion de euro – investiție în aparatură medicală performantă din 45 de spitale. Printre unitățile medicale care vor primi echipamente se află și Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” din Marghita care ar putea primi rampe de oxigen până la sfârșitul anului.

Lipsa aparaturii medicale de ultimă generație, numărul mare al sarcinilor neurmărite medical și distanțele mari până la primul spital dotat, în zonele defavorizate, contribuie la creșterea mortalității infantile, capitol unde România deține primul loc din Uniunea Europeană. Organizația Salvați Copiii accelerează programul de combatere a mortalității infantile și anunță o investiție majoră, de un milion de euro, în 45 de secții de neonatologie de gradul 1 și 2 din 28 de județe ale țării. 

În cadrul proiectului „Împreună din prima zi” au fost evidențiate solicitările maternităților de grad 1 și grad 2, maternități care trebuie să fie dotate pentru a putea oferi asistență de urgență pentru nou-născuți. De multe ori, medicii maternităților de grad 2 sunt nevoiți să acorde asistență pentru prematurii mici până la realizarea transferului la o maternitate de grad 3. În aceste cazuri trebuie să ofere asistență medicală de urgență și trebuie să aibă la dispoziție echipamentele medicale performante pentru desfășurarea actului medical.

Printre cele 42 de unități medicale în care vor ajunge echipamente se va afla și Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” din Marghita.

„Ne bucurăm că prin acest program putem ajunge și ajuta spitalele mai micuțe care au și ele nevoi mari. Spitalul din Marghita a solicitat rampe de oxigen. Depindem de furnizori, dar credem că până la sfârșitul anului vom reuși să le livrăm. Foarte important pentru noi este ca și companiile să se implice. Pot dona 20% din profit pentru sănătatea micuților iar acești bani pot rămâne în județ, pot salva viața copiilor din acea zonă”, a spus, pentru Crișana, Ștefania Mircea, coordonatoarea programului de reducere a mortalității infantile de la Salvați Copiii România.  

Din 2010, Organizația Salvați Copiii a dotat 105 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.020 de echipamente vitale, investind peste 8,5 milioane de euro. Până la sfârșitul anului 2022, Salvați Copiii va dota cel puțin 55 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 30.000 de copii.