Primul card de sănătate electronic a fost lansat şi în Oradea
Evenimentul a avut loc sâmbătă la Hotel Forum Continental şi reprezintă o noutate pentru sistemul medical din oraşul de pe Crişul Repede. Este vorba de primul card privat electronic de sănătate, care asigură transferul informaţiilor digitale radiologice în fişa electronică a pacientului. Practic, toată istoria medicală a fiecărui deţinător de card este stocată electronic, ceea ce simplifică munca medicilor, iar pacientul are acces direct la toate informaţiile sale.
Lucru inovator pentru Oradea, bazat pe fişa unică medicală a pacientului, cardul de sănătate privat este o soluţie informatică nouă, prin a cărui utilizare creşte calitatea serviciilor medicale la gradul de satisfacţie al pacienţilor. Potrivit lui Andreas Kuglis, managerul firmei Syonic, cardul poate salva viaţa pacientului şi îi scapă şi pe medicii de birocraţie. "De exemplu, medicul specialist are acces la istoricul medical al pacientului. Astfel se economiseşte timp, iar specialistul poate afla dacă pacientul său suferă de alergii sau alte afecţiuni. Noutatea este că îi permite medicului de familie să vadă în timp real rezultatul unei investigaţii. De asemenea, schimbul de informaţii între medicii sau unităţile medicale se face mult mai repede. Accesul la secţia de urgenţe se face mult mai uşor, iar medicul de acolo poate evita orice eroare, mai ales în cazul în care pacientul este în imposibilitatea de a vorbi. Accesând baza de date electronică, poate observa absolut toată istoria medicală a bolnavului", a explicat Andreas Kuglis. Până în prezent, în oraşele în care a fost lansat deja cardul, dezavantaje nu au fost descoperite, prentru că, spun medicii, nu există. Pentru un card electronic de sănătate privat, valabil un an, orădenii trebuie să scoată din buzunar suma de 45 de lei, pentru doi ani, 72 de lei, iar pentru 3 ani vor plăti 90 de lei. Cât despre medicii de familie, aceştia vor plăti doar abonamentul informatic, care ajunge lunar la preţul de 150 de lei.
Cardul poate fi utilizat în patru limbi: română, maghiară, germană şi engleză, iar pacientul poate accesa pagina de internet www.eu.icmed.ro, unde introduce numele de utilizator şi parola. Acolo îşi poate vedea istoricul medical şi poate observa rezultatele ultimei investigaţii. Kuglis a mai precizat că săptămâna viitoare va discuta cu managerul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, unde, probabil, se va introduce acest sistem informatic la Unitatea de Primire Urgenţe.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.