Reforma în sistemul de sănătate anunţată pentru domeniul medical se va aplica inevitabil, spun autorităţile, şi în spitale. Ministerul Sănătăţii a luat decizia de reducere a numărului de paturi în anumite unităţi spitaliceşti, proces prin care se intenţionează să se facă economii financiare şi să fie diminuate costurile.

 

Măsurile urgente au fost trasate de comisia de evaluare a Ministerului Sănătăţii, condusă de subsecretarul de stat, dr. Raed Arafat, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o la Oradea. Luna trecută, trei comisii de la Ministerul Sănătăţii au avut la nivel regional o serie de întâlniri cu delegaţiile DSP din fiecare judeţ. Primul manager care a anunţat reducerea numărului de paturi a fost directoarea Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea. Din totalul de 349 de paturi, comisia de evaluare a propus renunţarea la 17 dintre acestea. Se pare că "intervenţiile chirurgicale" asupra paturilor nu vor înceta aici, astfel că mai multe spitale din judeţul Bihor vor trebui să renunţe la un anumit număr de paturi. Problema a fost sesizată, în primul rând, de sindicaliştii din sănătate, care contestă decizia oficialilor de la Bucureşti, solicitându-le acestora amânarea procesului. De la şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Marius Pîrcioagă, am aflat că aceste reduceri se vor aplica doar în unităţile în care se impune acest lucru, dacă va fi cazul. Totuşi, în urma "radiografiilor" efectuate de echipa lui Arafat în spitalele bihorene, s-a propus reducerea unui număr de aproximativ 150 de paturi, din care peste 50 de la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea. Potrivit aceleiaşi surse, fiecare secţie a celei mai mari unităţi clinice din judeţ, de sus până jos, va fi nevoită să "externeze" câte 4 sau 5 paturi, situaţia la Spitalul Judeţean fiind mai delicată din cauza faptului că nu are avizul provizoriu de funcţionare.

Sindicaliştii nu vor mai puţine paturi

Dupa ce în judeţul Bihor se estimează că în perioada următoare se vor reduce aproximativ 150 de paturi, din toate spitalele, sindicaliştii au şi alertat Ministerul Sănătăţii. În cadrul unei întâlniri care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în Capitală, între reprezentanţii Sanitas şi cei ai Ministerului Sănătăţii, problema reducerii numărului de paturi a fost cea mai dezbătută pe lângă descentralizare. "Această decizie este total împotriva pacienţilor, mai ales că nici nu s-a stabilit un pachet minim de plată pentru fiecare internat. Persoanele nu se pot îmbolnăvi în funcţie de sistem, ci sistemul trebuie să se adapteze în funcţie de necesităţile bolnavilor. Va fi cu adevărat un haos", a spus liderul sindicaliştilor Sanitas din Bihor, Ioan Giurgiu. Ministrul explică faptul că această reformă din sistemul de sănătate va aduce după sine o reducere de costuri şi economii la bugetul spitalului. În aceste condiţii, cei care vor avea de suferit vor fi tot bolnavii, care, dacă deciziile ministrului se vor concretiza, vor trebui să se lupte pentru un pat în spital sau să-l împartă cu alt bolnav. E adevărat, mai sunt spitalele private, însă aceasta este o opţiune care îi poate arde la buzunare.