Un top al celor mai sănătoase 5 produse alimentare include somonul, soia, legumele verzi, fructele de pădure şi cerealele integrale.

Somonul este cel mai bun substitut al cărnii fiind o bună sursă de proteine şi acizi graşi Omega 3. Consumul cărnii de somon contribuie la scăderea colesterolului rău (LDL) şi ajută la creşterea colesterolului bun (HDL). Asociaţia Americană a Inimii recomandă consumul a cel puţin două porţii de peşte pe săptămână, în special peşte gras, cum este somonul. Pe locul secund se află produsele din soia - un substitut grozav al produselor de carne animală. Boabele de soia sunt o sursă bogată de calciu, fier, zinc, fosfor, magneziu, vitamina B, acizi graşi Omega 3 şi fibre. Numeroase studii ştiinţifice au demonstrat că un regim alimentar bogat în proteine obţinute din boabele de soia este benefic pestru inimă. Legumele verzi cum ar fi varza, sparanghelul, broccoli sau fasolea verde sunt o sursă bogată de vitamina A, C, fier, calciu sau fitonutrienţi. Legumele verzi sunt bogate în fibre şi sărace în calorii. Cel mai bun mod de a consuma aceste legume este prin fierberea şi înăbuşirea lor într-o tigaie pentru ca acestea să nu îşi piardă avantajele nutriţionale. Fructele de pădure sunt de departe unele dintre cele mai gustoase şi hrănitoare surse alimentare. Ele conţin vitamina C, acid folic, fibre şi fitonutrienţi. Fructele de pădure proaspete reprezintă unele dintre cele mai puternice alimente antioxidante care ne pot proteja de numeroase boli. Fructele de pădure sunt uşor de preparat. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să le spălaţi şi clătiţi, fără să fie neapărat necesară îndepărtarea pieliţei. În plus, puteţi servi fructele de pădure (proaspete sau preparate la cuptor) ca parte a unui desert delicios.În fine, cerealele integrale conţin câţiva antioxidanţi valoroşi care nu pot fi găsiţi în fructe sau legume. Cerealele integrale sunt bogate şi în vitamina B, E, magneziu, fier sau fibre. Adulţilor li se recomandă consumul zilnic a 3-5 porţii de cereale integrale. Pentru a include cât mai multe porţii de cereale integrale în dietă dumneavoastră înlocuiţi făina albă cu făina integrală de grâu. Sfat: când achiziţionaţi produse alimentare ambalate, verificaţi ca eticheta acestora să conţină cuvântul "integral". Cerealele, biscuiţii, pastele şi pâinea sunt un bun exemplu în acest sens. De asemenea încercaţi să adăugaţi orez brun, quinoa (un tip de cereală bogată în proteine) sau orz în prepararea supei pentru a spori aportul de cereale integrale.