Uleiul de porumb - eficient în diete
Este extras din germenii de porumb (foarte sănătos şi bun este acel ulei obţinut prin procesul de presare la rece), şi având punctul de ardere extrem de ridicat îl face un ulei pentru prăjit excelent."Punctul de fum" pentru uleiul de porumb este foarte ridicat (241 C). Datorită conţinutului ridicat de acizi polinesaturaţi, îşi consolidează titlul de ulei bun. Lipsit de gust propriu, nu se remarcă în mâncare, potenţând gustul alimentelor folosite la gătit. Se aseamănă la structură cu uleiul de arahide pe care îl poate înlocui foarte bine. Este o bună sursă pentru producţia de biodiesel şi reprezintă un component cheie pentru multe tipuri de margarină. O lingură ulei de porumb are în compoziţie următoarele: proteine - 0 g; carbohidraţi - 0 g; fibră - 0 g; glucide - 0 g; colesterol - 0 g; acizi graşi saturaţi - 1,7 g; total grăsimi - 13,6 g; calorii - 120. De asemenea, uleiul de porumb reprezintă o sursă importantă de acizi graşi esenţiali omega 3 şi omega 6. Uleiul de porumb conţine vitaminele din grupa B, C, D, E, fosfatide, microelemente,(fier, mangan, cupru, crom, aluminiu). Are un conţinut sporit de vitamina E, circa de 2 ori mai mult decât uleiul tradiţional de floarea soarelui. Uleiul de porumb este indicat în diete, folosit în remedii tradiţionale şi naturiste, dar şi în alimentaţia diabeticilor. Sfat util: Un aspect de luat în considerare atunci când vrem să alegem uleiul pentru gătit este "punctul de fum" al fiecărui ulei. Acesta este temperatura la care un ulei se descompune şi oxidează, începe să fumege şi să miroasă neplăcut. Uleiul de prăjit nu trebuie folosit de mai mult de 3 ori, pentru că atât încălzirea, cât şi expunerea la aer îi coboară punctul de fum. Prăjitul în ulei se produce la 180-190 C, deci cu cât punctul de fum al uleiului depăşeşte mai mult această temperatură, cu atât mai potrivit este pentru prăjit.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.