"Sania" cu zurgălăi a RAAC se construieşte din vară *Cheltuielile se ridică la circa 35 de miliarde lei
După încheierea sezonului rece din fiecare an, Regia Autonomă Apă-Canal (RAAC) Oradea începe pregătirile, în baza unui program, pentru iarna anului următor. În principal, reviziile vizează alimentarea cu apă şi reţeaua de canalizare, Uzina de apă, Staţia de Epurare. Gurile de scurgere şi grătarele de canal se curăţă şi se ung pentru a putea fi folosite cu uşurinţă în perioada rece. Pentru ca apa provenită din ploi sau din topirea zăpezii să se poată scurge, gheaţa trebuie însă spartă. La vanele principale, în număr de peste 1.000, se curăţă şi se schimbă garniturile şi cutia, precum şi alte componente supuse uzurii.
Căminele de vizitare a reţelelor sunt inspectate şi pregătite pentru a elimina posibilele inundări ale acestora. Ce aflăm de la dl Constantin Tomulescu, directorul adjunct al RAAC Oradea? "Pentru fiecare iarnă, facem un stoc de vaselină, sare şi nisip, folosite la topirea gheţii. La reţelele de canalizare se efectuează lucrări de curăţire (la canalizarea pluvială) şi de verificare a depunerilor (la canalizarea menajeră)."
Un alt segment supus pregătirilor este cel al reţelelor mici şi a robineţilor de concesie (spre exemplu, de la casele particulare) care, în caz de avarie, servesc la închiderea alimentării cu apă la consumator. De pildă, asemenea robineţi la blocurile de locuinţe sunt în număr de peste 2700, iar la case peste 15.000. Constantin Tomulescu spune că prioritară este verificarea robineţilor de la blocuri care anual sunt supuşi reviziei şi lucrărilor ce se impun. Se inspectează şi robineţii de la case, dar datorită numărului extrem de mare al acestora, sunt controlaţi doar cei cu probleme.
Neprevăzutul, luat şi el în calcul
Căminele de vizitare a contoarelor sunt luate la "purecat" şi sunt eliminate scurgerile de apă şi sunt luate măsuri pentru a proteja de îngheţ acest aparat de măsură. Beneficiarii care au astfel de contoare în pază sunt obligaţi să ia măsuri pentru a preveni îngheţarea. Dacă nu o fac, pe lângă faptul că vor rămâne fără apă, vor fi nevoiţi să plătească contorul.
"Datorită miilor de repere pe care le avem de făcut (robineţi, vane, reţele de canalizare etc.), lucrările pentru buna întreţinere se efectuează în permanenţă pentru a putea face faţă temperaturilor scăzute. Oricum, vom avea de a face cu situaţii neprevăzute care ne vor da şi mai multă bătaie de cap. Astfel, avem peste 200 de kilometri de reţea veche, la care durata de folosinţă a expirat şi în orice moment ne poate crea probleme, conductele fiind din tablă zincată, iar branşamentul, din plumb. Când avem o avarie, încercăm să înlocuim întreaga porţiune afectată cu conducte de polietilenă şi montăm robineţi noi", ne-a mai precizat directorul adjunct.
Pregătirile sunt complexe şi se efectuează şi la Uzina de apă, Staţia de Epurare, reţelele şi transformatoarele electrice, parcul de maşini şi utilaje etc. Cheltuielile pentru cumpărarea materialelor necesare (robineţi, vane, conducte etc.) se ridică în acest an la circa 15 miliarde lei, iar pentru parcul de maşini şi utilaje, depăşeşte 21 de miliarde lei. Faţă de anii trecuţi, aceste costuri au fost reduse la jumătate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.