Bihorenii interesați de sustenabilitatea sistemului de pensii sunt invitați pe data de 6 aprilie, de la ora 18.00, la o dezbatere online, gratuită, cu foști decidenți politici și economiști. Evenimentul va avea loc prin intermediul aplicației Zoom.

O parte din dezbaterea legată de bugetul național, lansată de Asociația „Ține de noi” pe 23 februarie a relevat necesitatea unei discuții separate pe subiectul pensiilor. Altminteri, de-a lungul anilor, problema pensiilor a fost mereu în atenția Asociației „Ține de noi” mai ales că poate fi privită din perspective multiple: transferuri inter-generaționale, probleme macroeconomice cu impact pe termen foarte lung. 

„Există aici o serie de probleme interconectate pe care avem de gând să le abordăm în această dezbatere: analizăm sustenabilitatea sistemului actual de pensii publice prin prisma performanței ultimilor ani; analizăm demografic, cu o prognoză realistă, următorii ani; analizăm sursa deficitelor în sistemul de pensii publice și soluția pentru susținerea anuală a acestor deficite; tentative de naționalizare a Pilonului II și performanța acestuia; neajunsurile legislative, inclusiv lipsa de reguli existente pentru a putea beneficia de pensie privată; măsurile luate în ultimul proiect de buget, în care regulile apărute în 2019 în Legea Pensiilor, inclusiv în ceea ce privește creșterea punctului de pensii, se vor aplica abia din 2023. Nu în ultimul rând, venim cu anumite soluții punctuale pentru rezolvarea acestui sistem și aducerea lui spre echilibru”, susțin organizatorii.

Evenimentul va avea două părți - dezbatere, urmată de sesiune de întrebări și răspunsuri. Participă: Theodor Stolojan - fost prim-ministru al României, fost europarlamentar, Mihai Șeitan - fost șef al Casei de Pensii, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, Mircea Coșea - profesor, Academia de Studii Economice, Doina Pârcălabu - fostă șefă a Casei de Pensii, Gabriel Biriș - partener Casa de Avocatura Biriș-Goran, fost secretar de stat în  Ministerul Finanțelor Publice, Moisă Altăr - profesor, Academia de Studii Economice și Alexandru Athanasiu - profesor, fost Ministru al Muncii (tbc) și Andreea Paul - președinte INACO (tbc). Participarea în cadrul acestei dezbateri este gratuită. Nu se eliberează adeverințe de participare.