La Restaurantul Cristal Garden din Oradea, str. Ciheiului nr. 138, a avut loc joi, 2 august, un spectacol caritabil, intitulat „Împreună pentru Luminița!”. Scopul acestui eveniment a fost strângerea de fonduri pentru Luminița, o tânără de 17 ani, din Oradea, diagnosticată cu cerebelită subacută cu virus herpus.

Sufletul evenimentului a fost Radu Moș, alături de inimoșii artiști: Florica Tomoiaga și Cosmin Marta, Mariana Deac, Corina Szatmari, Carmen Stoica și Natalia Selegean. Prezentatorul spectacolului a fost Mihai Dacin. Scopul spectacolului a fost strângerea de fonduri pentru Luminița, o tânără de 17 ani, din Oradea, diagnosticată cu cerebelită subacută cu virus herpus, care a dus la atrofie cerebeloasă, diplopie (vedea dublu), pareză de nerv cranian şi epilepsie.

Spectacolul a durat aproximativ două ore și jumătate, însă, din păcate, puține persoane au răspuns apelului disperat al unei mame de a-și ajuta singurul copil. Din donații și vânzarea biletelor suma strânsă în urma evenimentului a fost 2.500 lei (540 euro), în condițiile în care suma de care are nevoie Luminița este 3.000 euro.

De mai bine de cinci ani, Luminiţa duce o luptă aprigă cu această boală cumplită, care a ţintuit-o într-un scaun cu rotile. Este conştientă că trebuie să facă eforturi uriaşe pentru a reuşi să fie, măcar în proporţie de 60%, copilul vesel şi talentat pe care îl ştia toată lumea înainte ca boala să-i atace organismul.

În 2013, după ce a împlinit 12 ani, viaţa fetei s-a schimbat radical. După ce a început să acuze ameţeli, greaţă şi dureri de cap, mama Luminiței a decis să o ducă la medicul de familie, care a tratat-o de criză de colecist. Însă după încă o săptămână au apărut şi tulburări de mers. În momentul în care a văzut că fiica ei nu se mai poate ţine pe picioare, Olimpia a realizat că este nevoie de mai multe investigaţii. Nu apucase să-şi facă încă un plan de bătaie când copila a făcut o criză puternică şi a fost luată de ambulanţă şi dusă la spital, iar în scurt timp a intrat în comă. După toate analizele făcute, mama avea să afle că fiica ei este suspectă de tumoare cerebrală. A refuzat să creadă acest lucru şi a plecat la Cluj pentru a cere şi alte păreri. În tot acest timp, starea Luminiţei se degrada de la o zi la alta. Primul diagnostic pus de medicii clujeni a fost de encefalită. Însă nici aceasta nu avea să fie adevărata problemă de sănătate a fetei. După mai bine de cinci săptămâni s-a aflat, de fapt, că vinovatul pentru boala copilei era un virus banal, luat cel mai probabil din aer, care, însă, nu a fost depistat din timp. Iar în scurt timp, a fost pus şi adevăratul diagnostic: cerebelită subacută cu virus herpus care a dus la atrofie cerebeloasă, diplopie (vedea dublu), pareză de nerv cranian şi epilepsie.

Pe lângă ambiţia Luminiței de a se pune pe picioare şi eforturile supraomeneşti pe care le face mama ei pentru a-i asigura tratamentul zilnic, tânăra are nevoie şi de un pic de ajutor din partea noastră. Cei care doresc s-o ajute pot face donații în următoarele conturi deschise la Banca Transilvania: R071BTRLEURCRT0240511501 – EURO, R024BTRLRONCRT0240511501 – LEI.