Marți, 8 mai, în sala mare a Primăriei Oradea, a avut loc conferinţa de diseminare și încheiere a etapei I a proiectului „Integrare ACUM - Abordări complexe și unitare pentru migranți”. În cadrul evenimentului, au fost prezentate rezultatele iniţiativelor de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe şi a refugiaţilor - beneficiari ai unei forme de protecţie în judeţele Bihor, Arad şi Hunedoara.

 

Începând din iunie 2017, timp de 12 luni, resortisanţi ai ţărilor terţe - RTT (migranţi cu o formă legală de rezidenţă pentru studii, căsătorie cu cetăţeni români, muncă etc.) şi beneficiari ai unei forme de protecţie internaţionale - BP (statut de refugiat sau protecţie subsidiară) au fost asistaţi prin servicii specifice de incluziune socială, pentru a dobândi un grad ridicat de integrare în România, servicii oferite de Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea și Centrul Regional de Integrare AIDRom Timişoara. Centrele oferă asistenţă pentru migranţi în judeţele Bihor, Arad şi Hunedoara, respectiv Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

În cadrul proiectului au fost oferite la CRI Oradea și CRI Timişoara servicii specializate de: consiliere socială şi juridică, asistenţă materială, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect. De asemenea, în cadrul proiectului au fost formaţi 10 mediatori în cadrul unui seminar de formare şi angajaţi 3 mediatori interculturali. Au fost formați 20 voluntari în cadrul unui seminar, care a condus la crearea de reţele judeţene de voluntari. De asemenea, au fost semnate șase parteneriate cu instituţii publice din cele șase judeţe, cu atribuţii în domeniul asistenţei migranților. 

„Acest proiect este, de fapt, o continuare a altor proiecte, deoarece Asociația Filantropia Oradea oferă, din anul 2012, servicii de informare și consiliere pentru cetățenii străini. Ce a adus în plus acest proiect este faptul că ne-am adresat și beneficiarilor de protecție internațională, respectiv refugiaților, am putut să acordăm partea de asistență materială și să ne focalizăm foarte mult pe cât mai multe segmente, de la găsirea unei locuințe, a unui loc de muncă, dar și să-i implicăm în comunitate, mai exact am încurajat mult activitatea de voluntariat. Am ales să prezentăm foarte vizual activitățile noastre, de aceea ne-am axat mult pe dezvoltarea de activități de acomodare culturală”, ne-a declarat Adriana Popa, manager local Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea.

Potrivit interlocutoarei noastre, la nivelul Centrului Regional de Integrare Filantropia Oradea, în perioada iunie 2017- aprilie 2018, au fost oferite servicii pentru 241 de migranți din județele Bihor, Arad și Hunedoara, serviciile fiind adaptate și personalizate în funcție de nevoile fiecărui individ.

„Tot mai mult se profilează nevoia de sprijin pentru persoanele care încearcă să-şi deschidă un drum, încearcă să-şi creeze o viaţă în comunitatea noastră. Este vorba de cetăţenii străini care, din ce în ce mai mulţi, se alătură comunităţii noastre”, a spus și părintele Lazăr Laurenţiu, preşedintele Asociaţiei Filantropia Oradea, marți, în deschiderea conferinţei.

Evenimentul a reunit reprezentanţi ai CRCPSA Timişoara, ai Serviciului pentru Imigrări Bihor, autorităţilor locale cu atribuţii în procesul de integrare a migranţilor din judeţul Bihor, organizaţiilor non-guvernamentale, precum și ai comunităţilor de străini din zona de vest a ţării.

Proiectul „Integrare ACUM - Abordări complexe și unitare pentru migranți” este implementat de AIDRom - Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România, în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Oradea. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional - Fondul Azil, Migraţie şi Integrare, în perioada 1 iunie 2017 - 31 mai 2018 (etapa I de implementare) și 1 iunie 2018 - 31 mai 2019 (etapa a II-a de implementare). Bugetul total al proiectului, pentru prima etapă de implementare, este de 1.097.642,92 lei.