Centrul de Consiliere și Informare pentru Refugiați Oradea (CICRO), noua structură a Asociației Caritas Eparhial Oradea, care și-a deschis porțile pentru familiile venite din Ucraina în luna iunie, oferă zilnic refugiaților servicii sociale de sprijin pe termen mediu și lung, activități educaționale și recreative diverse în cadrul programului Școala de Vară Caritas, dar și ateliere și asistență psihologică.

 

O particularitate CICRO este formarea echipei, pornind de la ideea necesității de a angaja personal din Ucraina, pe de o parte, pentru a crea relații durabile cu beneficiarii, și, pe de altă parte, pentru a integra, încă din prima etapă a existenței centrului, pe piața muncii, refugiați veniți ajunși în Oradea în contextul războiului. Astfel, personalul centrului, care îi întâmpină zilnic pe beneficiari la activitățile de sprijin, este alcătuit dintr-un învățător cu 13 ani de experiență de predare în școlile din Ucraina, inclusiv în sistemul Noua Școala Ucraineană, un psiholog practicant cu pregătire în terapia Gestalt, specializat pe intervenția în traumă și situații de criză, și un interpret / traducător autorizat de limba ucraineană, pentru a facilita comunicarea în echipă și cu beneficiarii centrului.

„Împreună cu această echipă, cu care ne mândrim, am dezvoltat programul de activități pe care îl punem la dispoziția beneficiarilor centrului. Înainte de demararea activității CICRO, la punctul de lucru de pe strada Ioan Cantacuzino nr. 56, întreaga echipă, precum și voluntarii care vor fi implicați în activitatea centrului au participat la un training complex pe tema politicilor de protecție a copilului, derulat periodic în cadrul Asociației Caritas Eparhial Oradea și oferit tuturor persoanelor care au contact cu copii în structurile de sprijin ale ONG-ului”, declară Ioana Tuță, coordonator CICRO.

Potrivit acesteia, oferta educațională CICRO include o tabără de vară pentru clasele primare, care se desfășoară trei dimineți pe săptămână pe perioada vacanței, precum și cluburi de socializare pentru copii de grădiniță și pentru tineri, ce au loc trei după-amieze pe săptămână. Pentru aceștia, centrul organizează de asemenea cursuri de limba română, urmând să se extindă această posibilitate și pentru adulții care vor să deprindă noțiunile de bază. Sprijinul educațional este dublat de asistența psihologică profesionistă, psihologul centrului oferind ședințe de consiliere psihologică individuală pe tot parcursul săptămânii, cu programare în prealabil, precum și activități de consiliere de grup și ateliere pe teme de interes pentru părinți.

„Prin prezența zilnică a asistentului social specialist Teodora Boda la centru, oferim servicii sociale țintite spre integrarea familiilor venite din Ucraina pe piața de muncă din județul Bihor și rezolvarea situației locative. Le oferim sprijin material, legal, informațional, de mediere și însoțire spre instituțiile și ONG-urile abilitate să acționeze pe problematica refugiaților. În prima săptămână de activitate a centrului, am înscris peste 45 de ucraineni, care primit acces la serviciile sociale pe care le oferim. Am lansat de asemenea Tabăra de vară, în cadrul căreia participanții au învățat și s-au distrat alături de învățătoarea Olga Taranukha, precum și cluburile de socializare pentru tineri, desfășurate sub ghidajul psihologului Olga Andrushchak. O primă întâlnire pentru adolescenți a fost organizată la începutul lunii iunie, încă de dinaintea deschiderii oficiale CICRO, iar cei 14 participanți s-au bucurat de un tur ghidat al centrului Oradiei, pentru care ghidul turistic Selyem Ioan-Gavril a asigurat partea informațională, cu ajutorul translatorului în limba ucraineană, Svetlana Hercuț” , a menționat Ioana Tuță.