Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a organizat luni, 21 mai, la Hotel Double Tree by Hilton, un seminar de informare despre ucenicie și stagiatură, la care au participat peste 40 de angajatori.

Luni, la Hotel Double Tree by Hilton, a avut loc un seminar de prezentare a facilităţilor oferite în baza Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior. Evenimentul a avut ca scop încurajarea angajatorilor de a utiliza măsurile de stimulare financiară oferite prin cele două programe. Ucenicia la locul de muncă reprezintă formarea profesională a persoanelor cu vârsta de minim 16 ani, realizată la locul de muncă, în baza unui contract de ucenicie. Durata contractului de ucenicie la locul de muncă se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care trebuie să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de: 12 luni, în cazul în care ucenicia se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2 (cel puțin 360 de ore); 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3 (cel puțin 720 de ore) şi 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4 (cel puțin 1.080 de ore).

„Aceste programe sunt vechi, dar sunt actualizate sumele, în sensul că orice persoană, care are studii medii, dar nu are calificare profesională, angajându-se la o companie, pe poziția de ucenic, compania își asumă formarea profesională la locul de muncă a acestei persoane, iar pentru acest aspect, compania primește din partea noastră 1.125 de lei/lună, timp de 12 luni, până la 36 de luni, depinde de nivelul de calificare”, ne-a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

„Observăm un lucru: angajatorii înțeleg că, din această finanțare, destul de consistentă, își permit să crească și pachetele salariale, astfel încât la 1.125 de lei finanțare, îți poți permite să vii cu 2-300 de lei în plus, la salar, astfel încât devii mai competitiv în relația cu angajatorul. Avem în prezent încheiate contracte de ucenicie pe Construcții, Industrie Ușoară, Prestări servicii. Încercăm să extindem aceste programe, pentru că bani sunt”, a adăugat interlocutorul nostru.

Stagiarii sunt absolvenții de învățământ superior care au diplomă de licență sau echivalentă și, la debutul în profesie, se angajează cu contract individual de muncă pe un post, conform specializării absolvite, cu excepția celor care dovedesc că au desfășurat, potrivit legii, activitate profesională în același domeniu, anterior absolvirii.

Durata perioadei de stagiu este de șase luni, cu excepția profesiilor pentru care există reglementări speciale.

Angajatorii au obligația să comunice AJOFM Bihor locurile de muncă vacante care pot fi ocupate de către absolvenții de învățământ superior prin încheierea de contracte de stagiu. Contractul de stagiu este anexă la contractul individual de muncă.

De menționat că angajatorul care încheie un contract de stagiu beneficiază, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu, de o sumă în cuantum de 1.350 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de șomaj, în limita fondurilor alocate cu această destinație.