Asociația Nevăzătorilor din România Filiala Bihor lansează un proiect vizionar cu scopul de a informa și educa tinerii pentru a deveni adulții responsabili de mâine.

Cu finanțare din partea Consiliului Județean Bihor, conform Legii Nr. 350/2005, proiectul, intitulat „Tineri informați, adulții responsabili de mâine”, urmărește să sporească conștientizarea și responsabilitatea în rândul tinerilor bihoreni față de persoanele cu deficiențe de vedere. Perioada de desfășurare a proiectului este 15 iunie 2023 - 31 octombrie 2023.

Având o experiență vastă în lucrul cu persoanele cu deficiențe de vedere, organizația a identificat această nevoie în rândul tinerilor în relația cu persoanele aflate în grupuri vulnerabile. În acest context, proiectul propune o serie de sesiuni interactive și materiale educative care îi vor ajuta pe tineri să fie mai informați, mai conștienți de prezența persoanelor cu dizabilități și, la nevoie, să știe cum să interacționeze sau să acorde ajutor persoanelor nevăzătoare.

Echipa de management a proiectului este formată din specialiști cu experiență îndelungată în lucrul cu nevăzătorii, inclusiv persoane cu dizabilități, garantând astfel gestionarea eficientă a acestuia. Toate documentele și materialele realizate în cadrul proiectului vor fi accesibile persoanelor cu deficiențe de vedere, folosind tehnologia de acces cu ajutorul sintezei vocale, softuri de tip „Zoom” și materiale informative în format Big Print/Easy To See.

,,Tinerii au un potențial foarte mare de responsabilitate socială și capacitatea de a înțelege nevoile specifice ale persoanelor cu dizabilități, iar înainte de a le cere a se implica în comunitate e nevoie de o bună informare și interacțiune cu aceștia pentru a-i putea susține în dezvoltarea personală și formarea lor ca adulți responsabili” a declarat președintele asociației, Mihai Merca.

Comunitatea locală va fi implicată direct în derularea și implementarea proiectului, atât în management, cât și în rândul beneficiarilor. Astfel, tinerii beneficiari ai proiectului sunt tinerii bihoreni interesați de implicarea activă în comunitățile din care provin și de o mai bună cunoaștere a specificului persoanelor cu nevoi speciale. Mai mult, se vor realiza materiale de informare și conștientizare care vor fi distribuite electronic către tineri din

întreaga țară, extinzând astfel impactul proiectului dincolo de granițele județului Bihor.