Ziua Mondială a Autismului - Activitate de sensibilizare în Piața Unirii
Pentru a marca Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Bonitas din Oradea a organizat vineri, 1 aprilie, în Piața Unirii, un program de informare și sensibilizare.
Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului este marcată anual, în data de 2 aprilie, ca urmare a deciziei ONU din 18 decembrie 2007. Scopul acestui eveniment este cel de a sensibiliza publicul cu privire la Tulburarea din spectrul autismului (TSA), o tulburare de neurodezvoltare care provoacă dificultăți în comunicarea socială și se caracterizează prin comportamente restrictive și repetitive. Simptomele TSA pot fi observate înaintea atingerii vârstei de trei ani, iar tulburarea este cauzată în mare măsură de diferențele genetice și biologice în dezvoltarea creierului. Cu toate acestea, recuperarea și compensarea pot fi eficiente dacă părinții caută ajutor psihopedagogic specializat, cât mai curând posibil după diagnosticul de TSA.
„Autismul nu este o tulburare nouă, există de zeci de ani. Cu toate acestea, deoarece mulți oameni nu cunosc sau au noțiuni superficiale și stereotipe despre autism, este esențial să educăm oamenii prin organizarea unei Zile de Conștientizare a Autismului, contribuind, astfel, la creșterea gradului de conștientizare a publicului larg”, spune psihologul Eva Zita Balogh.
În susținerea acestui efort global, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Bonitas a organizat vineri, 1 aprilie, un program de informare și sensibilizare, în Piața Unirii din Oradea.
„Tema abordată la nivel internațional, în acest an, este Educație Incluzivă de Calitate pentru Toți. Aceasta este, intrinsec, legată de tema de anul trecut - Incluziunea la locul de muncă: provocări și oportunități într-o lume post-pandemică, subliniind importanța critică a educației pentru persoanele de spectru autist în realizarea potențialului lor maxim și obținerea succesului pe termen lung, cu scopul integrării pe piața muncii”, a menționat Eva Zita Balogh.
La programul de sensibilizare au fost invitați tineri de la Liceul de Artă. Elevii de la secția de muzică au cântat două piese la trompetă, coordonați de prof. Vura János. De asemenea, Trupa Lilliput de la Teatrul Szigligeti a salutat copiii prezenți cu păpuși și muzică. Și West, câinele terapeutic al Centrului Școlar de Educație Incluzivă Bonitas, a participat la program, purtând mândru eșarfa albastră la gât, ca simbol al conștientizării autismului. Prof. Irina Sigilda Rusu, de la CSEI Bonitas, a asigurat o atmosferă distractivă, printr-un moment de dans în grup, împreună cu copii și adulții. Programul de sensibilizare s-a încheiat cu eliberarea în aer a baloanelor albastre.
Participanții au avut parte de diverse surprize: pedagogii au împărțit prăjituri delicioase cu glazură albastră (donație din partea Asociației Cătunul Verde), bomboane și inimoare albastre.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.