Judoka orădean Alex George Creț, singurul reprezentant al României la această disciplină sportivă din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a părăsit întrecerea în optimile de finală ale categoriei 90 kg fiind învins, în prelungiri, de un sportiv brazilian.

Visul oricărui sportiv, acela de a cucerit o medalie olimpică, s-a năruit la această ediție pentru Alex Creț (22 ani - locul 28 mondial), judoka legitimat la CSM Oradea. Aecsta a ratat calificarea în sferturile de finală ale competiției după ce a fost învins în golden score (prelungiri) de către brazilianul Rafael Macedo (29 ani - locul 11 mondial). Lupta dintre cei doi a fost una echilibrată, dar cu Alex având mai mult inițiativa. O departajare clară nu s-a putut face la finele timpului regulamentar astfel că s-a trecut în timpul suplimentar (golden score) pentru a putea fi stabilit un învingător. Din nou Alex Creț a fost sportivul care a dominat duelul dar, din păcate, după două minute de luptă, într-o clipă de neatenție, brazilianul l-a surprins realizând un ippon, astfel fiind decisă soarta confruntării. Cu ochii în lacrimi, Alex Creț a fost nevoit să părăsească învins suprafața de luptă. Așadar orădeanul a fost învins de un sportiv al cărui singur argument a fost experiența superioară.

 

În primul tur l-a bătut pe medaliatul cu bronz de la Tokyo

În primul duel de la Jocurile Olimpice, Alex Creț, sportiv antrenat de către profesorul Emil Morar, a obținut o importantă victorie în fața maghiarului Krisztián Tóth (locul 5 mondial), medaliatul cu bronz de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din urmă cu 4 ani. Succesul lui Alex a venit ca urmarea a unei prestații foarte bune în care din nou a fost sportivul care a avut mai mult inițiativa. Și în acea partidă a fost nevoie de prelungiri pentru stabilirea învingătorului, atunci mai inspirat fiind reprezentantul țării noastre. Arbitrii au decis că Alex merită victoria după ce maghiarul a fost penalizat de trei ori cu shido.

 

Experiența aceasta îl va face mai puternic

Așadar Alex George Creț își încheie prematur participarea la Jocurile Olimpice 2024 cu toate că rezulatele sale din ultimii ani îl îndreptățeau să spere la o medalie. Cu toate acestea, evoluțiile sale din cele două partide au fost apreciate de către specialiștii din domeniu. Deși dureroasă, eliminarea din competiție cu siguranță că îl va face mai puternic pe orădean care, dacă totul va fi bine, va reveni cu dorința de a-și demonstar valoarea în cadrul Jocurilor Olimpice din 2028, de la Los Angeles, atunci când Alex se va afla la vârsta de 26 de ani, adică în momentul optim al carierei pentru un sportiv de performanță.