După succesul de senzație cu Besiktas Istanbul chiar în arena acesteia, CSM CSU Oradea a făcut un pas important în ceea ce privește accederea în faza următoare a FIBA Europe Cup. Pentru a fi siguri de calificare, baschetbaliștii bihoreni trebuie să învingă astăzi, de la ora 14.00 (FIBA TV pe YouTube), ultima campioană a Bulgariei, pe Balkan Botevgrad.

Adversara orădenilor de astăzi este cea care, în ediția 2017-2018 a FIBA Europe Cup, a reușit să-i elimine pe orădeni după o dublă manșă în care fiecare formație și-a câștigat jocul de pe teren propriu dar rezultatul final a consemnat un punct avantaj petru echipa de la sud de Dunăre. Balkan câștigase 82-66 (20.09.2017) pe teren propriu, iar CSM CSU s-a impus 85-70 (27.09.2017) în Arena Antonio Alexe. Așadar astăzi este prilejul perfect de revanșă față de frustranta eliminare din urmă cu trei sezoane. Bulgarii sunt pregătiți de Jovica Arsic, cel care cunoaște destul de bine baschetul românesc după ce în trecut a antrenat pe BCM U Pitești. Echipa din Botevgrad are 5 titluri și 4 cupe în palmares și, din postura de ultimă campioană a țării vecine, a participat în preliminariile Ligii Campionilor de unde a fost eliminată, scor 73-65, de către Tsmoki Minsk. Putem spune că forma sportivă a bulgarilor nu este tocmai bună, aceștia fiind învinși clar, 88-75, în prima partidă de la Istanbul de către conaționalii noștri de la CSU Sibiu, scor 88-75. În acest joc, dintre elevii lui Jovica Arsic s-au remarcat B. Avramov (16 puncte), S. Chambers (14p) și D. Jordan (13p). Dacă privim însă spre pestațiile din campionatul intern, Balkan vine după 7 victorii obținute în ultimele 8 partide, bilanț care i-a urcat pe locul al treilea după un debut sezon ușor ezitant.

Presiunea se mută pe orădeni

Destul de importantă pentru economia jocului de astăzi va fi absența aproape sigură din echipa bulgară a lui Kris Minkov, accidentat la mână în partida cu Sibiul. Acesta este un jucător care evolua în medie câte 25 de minute pe meci astfel că lipsa lui ar putea să conteze. În schimb, la orădeni va reveni destul de probabil pivotul Nikola Markovic. El a absentat în jocul cu Besiktas din cauză că nu era complet refăcut după o accidentare suferită în ultimul joc de campionat. El a efectuat pe parcursul zilei de ieri un antrenament de intensitate medie și nu a resimțit nicio durere în zona care fusese cu probleme. În final nu ne rămâne decât să sperăm că Oradea va sparge spirala în care se află în acest sezon competițional și care spune că nu e capabilă să lege două victorii consecutive în competițiile de tip turneu. Pe lângă acest aspect, extrem de importantă va fi și refacerea după meciul cu Besiktas care cu siguranță că a lăsat urme chiar dacă roș-albaștrii nu au jucat sub niciun fel de presiune. Dacă în partida cu echipa din Turcia, favorita Grupei D, bihorenii au evoluat fără presiune, de această dată, având în vedere contextul, situația se schimbă radical. Să sperăm totuși că staff-ul tehnic va găsi soluțiile potrivite astfel încât, la finalul partidei de astăzi, iubitorii baschetului orădean să aibă prima bucurie importantă din acest an calendaristic.

În celălalt joc din Grupa D, Besiktas Istanbul se duelează cu CSU Sibiu tot astzăzi, dar de la ora 17.00 (FIBA TV pe YouTube). Primele două clasate la finele jocurilor din această grupă se vor califica în faza următoare a competiției. De menționat că și ocupanta locului al 3-lea ar putea obține calificarea dacă deține o linie de clasament suficient de bună în comparație cu celelalte echipe clasate pe locul al 3-lea în celelalte grupe.