CSM CSU Oradea şi-a aflat, ieri, adversarul din turul I preliminar al Ligii Campionilor la baschet masculin, precum şi eventualul culoar spre faza grupelor în primul tur, dar și culoarul campioanei în exercițiu a României până la faza grupelor.

 

Cap de serie la tragerea la sorţi, campioana României se va confrunta cu Karhu Basket, campioana Finlandei. Meciul tur va avea loc în 20 septembrie, în deplasare, iar returul pe 22 septembrie, la Arena Antonio Alexe.

Karhu Basket a câştigat în premieră titlul naţional după trei semifinale de campionat și două de cupă. Echipa antrenată de Jussi Laakso dispută jocurile de pe teren propriu într-o localitate, Kauhajoki, cu o populație de doar 13.500 locuitori. Finlandezii joacă într-o sală cu o capacitate de 2.000 locuri. Orăşelul Kauhajoki se află la distanță de 358 kilometri de Helsinki, capitala Finlandei, și la 2.144 kilometri de Oradea!

 

Culoarul spre grupe

Dacă va accede în turul II preliminar, CSM CSU Oradea se va duela într-o altă dublă manșă, pe 25 şi 28 octombrie, cu învingătoarea dintre BC Siauliai (Lituania) și Levski Lukoil (Bulgaria).

BC Siauliai a încheiat pe locul 5 ultima ediție de campionat din Lituania.  Are nouă locui 3 și șase clasări pe locul 4 în campionatul Lituaniei. A câștigat Liga Baltică de trei ori, în 2014, 2015 și 2016.

Levski Lukoil Sofia s-a înfiinţat anul trecut prin asocierea dintre Levski și Lukoil Academic, cele mai titrate echipe din istoria baschetului bulgar. A câștigat titlul de campioană a Bulgariei, avându-l în componență pe Nemanja Milosevic, fostul jucător al CSM CSU Oradea.

În eventualitatea în care va ajunge în al 3-lea tur preliminar echipa orădeană ar întâlni, în 1 şi 4 octombrie, pe JSF Nanterre 92 (FRA).

JSF Nanterre 92 a terminat pe locul 7 ultima ediție de campionat în LNB Pro A. A fost învinsă în primul tur al playoff-ului cu 2-0 la general de SIG Strasbourg. Are în palmares EuroChallenge în 2015 și FIBA Europe Cup în 2017. De asemenea, are o participare în Euroliga masculină, două în EuroCup, iar în ultimul sezon a jucat în Basketball Champions League, unde a pătruns în playoff. Pe plan intern are un titlu național, două cupe naționale, două supercupe și o cupă a ligii.

Dacă ar trece de gruparea franceză, CSM CSU Oradea ar fi într-o grupă cu Umana Reyer Venezia (ITA), Iberostar Tenerife (ESP), Hapoel Holon (ISR), PAOK Salonic (GRE), Opava (CZE), Bonn (GER) și o altă echipă venită din preliminariile Ligii Campionilor. CSM CSU a mai jucat în Liga Campionilor în urmă cu doi ani, ajungând până în faza grupelor.

Clubul orădean şi-a manifestat intenţia de a juca în FIBA Europe Cup în cazul în care ar fi eliminat din Liga Campionilor.