Întrunit într-o şedinţă la începutul acestei săptămâni, Comitetul Executiv al AJF Bihor a luat mai multe hotărâri. Printre acestea, după ce s-a ţinut cont de doleanţele echipelor din Liga a IV-a, AJF Bihor a decis ca numărul participantelor la acest campionat să nu fie mărit la 18.

Retrogradată în Liga a V-a, Biharea Vaşcău a depus o cerere la AJF Bihor prin care a solicitat ca numărul de echipe din Liga a IV-a să fie mărit de la 16 la 18. În urma unei analize făcute care a ţinut cont şi de doleanţele formaţiilor din Liga a IV-a, Comitetul Executiv a decis să nu efectueze nicio modificare în acestă privinţă. Unul din principalele argumente a fost faptul că prin creşeterea numărului de echipe s-ar fi ajuns la situaţia în care, în retur, să fie nevoie să se dispute între 3 şi 5 etape intermediare, lucru neagreat de echipele din L 4.

Şanse mai mari de promovare

O modificare importnată este cea cu privire la creşterea competivităţii. Astfel, la solicitarea echipelor de Liga a 5-a, s-a hotărât ca mai multe formaţii din eșalonul inferior să aibă șanse de promovare. S-a aprobat ca ocupantele locurilor secunde din Liga a 5-a, Seria 1 si Seria 2, să dispute un joc de baraj tur-retur cu formațiile clasate pe locurile 13 și 14 din Liga 4. Jocurile vor fi programate pe 9 si 16 iunie 2019, în tur fiind gazdă echipele de Liga a 5-a, iar in retur formațiile de Liga a 4-a. Această din urmă propunere a fost aprobată în unanimitate, urmând ca Departamentul Competiții să întocmească și un regulament pentru baraj. Locul 13 din Liga 4 va juca cu locul doi din Seria 1 (Nord), iar locul 14 din Liga a 4-a, cu locul doi din Seria 2 (Sud).

Gloria Beiuş s-a trezit târziu

Ţara Beiuşului ar fi putut avea două echipe în campionatele judeţene dacă nou-înfiinţata Gloria ar fi respectat termenele limită impuse de către AJF Bihor care au fost publicate în mod repetat în presă. „Referitor la AS Gloria Beiuș, se constată nerespectarea termenului de înscriere stabilit (3 august) de Comitetul Executiv al AJF Bihor cu privire la participarea acestei echipe in Liga a 5-a, cererea fiind depusă pe 6 august, dată la care a fost înființată asociația, așa cum reiese din actul constitutiv și contractul de societate”, reiese din informarea făcută de către AJF Bihor pe site-ul instituţiei.

Două nume noi în competiţie

O echipă de senirori, Partizanul Sânicolau Român, şi o alta de juniori, Liberty Oradea, au îndeplinit toate criteriile pentru a putea fi înscrise în competiţii. Astfel Partizanul va evolua în acest sezon în Liga a 5-a iar Liberty va juca în campionatul de juniori E.

Numărul echipelor din fiecare campionat

„Liga a 4-a va avea 16 echipe, Liga a 5-a două serii, una cu 13 echipe (Nord) si 14 echipe (Sud). La copii si juniori sunt 10 echipe la Juniori C, 17 la Juniori D, 22 la Juniori E. La Juniori C se va desfășura și un tur preliminar pentru a stabili formațiile care vor să participe la Liga Elitelor U15, organizată de FRF”, mai informează AJF Bihor.

Jucător U20 în loc de U19 la Liga a IV-a

AJF Bihor este atentă în ceea ce priveşte solicitările mebrilor afiliaţi. Astfel, mai multe echipe din Liga a IV-a au cerut ca obligativitatea utilizării unui jucător U19 să fie înlocuită cu cea a folosirii unui fotbalist U20 (născuţi în 1999). Cealaltă regulă, cu doi fotbalişti U21 (născuţi în 1998) în teren, rămâne în vigoare.

Alte hotărâri

Echipele care participă in Liga a 5-a, sezonul 2018-2019, vor primi câte 3 mingi de joc. Stabilirea datei de 18 august pentru desfășurarea finalei interjudețene a Cupei Munților Apuseni, între campioana județului Bihor, FCSB Beiuș, și campioana județului Alba. Echipele participante în campionatele de seniori care vor trimite reprezentant ori reprezentanți (jucători), la cursul de formare arbitri care va începe în aceată toamnă, vor primi de la AJF Bihor un stimulent, constând într-o minge de joc, pentru fiecare persoană care va absolvi cursul. Membrii afiliați sunt invitați mâine de la ora 9.00, la Hotel Impero, la implementarea proiectului „Prevenția corupției în fotbal, categorie predispusă”. Evenimentul va fi urmat de o ședință de lucru cu participanții la campionatele organizate de AJF Bihor.

Stabilirea datelor de începere a campioanatelor organizate de AJF Bihor, astfel:

12 august 2018, prima fază a Cupei României

18 august 2018, a doua fază a Cupei României

25 august 2018, prima etapă Liga a 4-a și Liga a 5-a

31 august, prima etapă la juniori C, D și E.