"Sportul îmbunătăţeşte calitatea vieţii" - Tenis de câmp pentru pensionari
Motto: „Sportul este limbajul universal care consolidează legăturile dintre oameni, fără a ţine cont de origine, poziţie socială, statut economic sau crez religios.” (Kofi Anan)
Tot fostului secretar general al ONU îi aparţine şi continuarea: “Sportul este un fenomen care îmbunătăţeşte calitatea vieţii, influenţează modul de-a gândi pozitiv, creează o armonie între minte şi organismul uman”. Cultul acesta pentru mişcare ca mijloc de menţinere a sănătăţii este foarte prezent în ţările dezvoltate, unde, de altfel, şi speranţa medie de viaţă este ridicată.
Un lucru obişnuit în Austria
Acest aspect este confirmat chiar de un antrenor de tenis român, Raul Cristescu, fondatorul şcolii de tenis din Viena “Tennis 4 you”, care a antrenat 20 de ani în Austria. Iată ce afirmă tehnicianul: “În Austria, în perioada de iarnă, nu ai loc în sălile de sport de pensionari. Dimineaţa, terenurile de tenis din săli şi din baloanele cu aer cald sunt ocupate de aceştia care îşi permit să închirieze terenurile şi chiar să-şi plătescă antrenori pentru practicarea sportului alb”. Întors de curând cu familia în România. unde doreşte să investească într-o bază de tenis, Raul Cristescu a oferit în toamna lui 2017 cursuri gratuite de tenis pentru tinerii din Oradea, dar şi din comunele Şuncuiuş şi Vadu Crişului. Multe am vorbit în serile când treceam prin satele cufundate în întuneric pe drumul de întoarcere la Oradea din cele două localităţi din Defileul Crişului Repede! Am încercat să comparăm satele noastre cu cele din Austria, unde fiecare are cel puţin un teren de tenis! Apoi despre pensionarii de la noi care cu greu îşi permit să practice un sport scump cum este tenisul şi mai ales în sezonul rece. De aceea, în cursul dimineţii şi terenurile de tenis din baloanele cu aer cald de la noi sunt foarte puţin folosite, spre deosebire de cele din patria lui Thomas Muster şi Dominic Thiem.
Se caută teren(uri)
Tot pe această temă am vorbit recent şi cu doamna Mioriţa Săteanu, fosta preşedintă a femeilor orădene, membră în Parlamentul Seniorilor, bună cunoscătoare a statutului acestei categorii de persoane din Uniunea Europeană şi nu numai. A doua zi l-am sunat pe Raul Cristescu şi i-am propus să ne îndreptăm acţiunea de voluntariat şi către pensionarii din Oradea. Ca de obicei, a fost încântat! Şi cum a făcut în cazul cursurilor pentru copii, a fost dispus să pună la dispoziţia acestora mingi, rachete şi toate accesoriile necesare pentru ca instruirea să fie cât mai completă şi cât mai plăcută! Rămâne doar să stabilim locul unde se vor desfăşura cursurile de iniţiere în tenis! Nădăjduim ca şi bazele sportive care dispun de terenuri acoperite din municipiu să ne ofere găzduire! Terenurile sunt oricum disponibile la orele dimineţii, iar ideea credem că o să-i cucerească şi pe administratorii acestora!Şi pentru a dovedi că tenisul nu are vârstă, vă prezentăm date din biografia lui Tiberiu Adrian Grad, cel mai important “senior” al tenisului românesc, cu rezultate remarcabile pe plan internaţional. S-a născut în 1912 la Aleşd, fiu al unui avocat local. În 1924 începe tenisul la Sighetu Marmaţiei. Chiar în anul de debut devine campion al oraşului Baia Mare. În 1927 câştigă, la simplu şi la dublu, campionatul open de la SighetulMarmaţiei. În 1932 ocupă locul III-IV la Campionatul Naţional organizat de Tenis Club Bucureşti (pierde numai la Cristea Caralulis). În următorii 18 ani se situează mereu printre primii şase tenismeni bucureşteni. În 1953, la 41 de ani, devine campion naţional, sub culorile CCA. Tot acum devine şi antrenor de categoria I, după absolvirea şcolii de antrenori. În 1955 întrerupe activitatea pentru mai mulţi ani.
În 1978 este invitat la a XXI-a ediţie a Campionatului European de la Baden-Baden (R.F.G.). Jucând la categoria 65 de ani, devine campion european pe un tablou cu 64 de participanţi. În 1982 câştigă turneul de la Baden-Baden, la categoria peste 70 de ani. Tot în acest an devine vicecampion european la simplu la această categorie. În ediţiile 1988, 1989, 1990 este campion european de sală la Zeefeld, Austria, la categoria peste 75 de ani. În 1992, la +80 de ani câştigă turneele de la Rodenstock şi Kesztely, este vicecampion european la Portsah, finalist la Internaţionalele de la Cluj, semifinalist la simplu şi la dublu la Opatija. Mulţi ani preşedintele Asociaţiei Veteranilor Tenisului din România (A.V.T.R), îl găsim şi în anii următori pe tablorile de concurs la turneele din ţară şi străinătate. Pe tabloul turneului 12-th International Veterans Championships of Romania din 9-13 mai 2001, Tiberiu Adrian Grad, în vârstă de 88 de ani, joacă la categoria +70 de ani!
În buletinele informative ale Federaţiei Române de Tenis şi în clasamentele anuale publicate de aceasta, alături de Tiberiu Adrian Grad este numele orădeanului Nagy Valentin, un alt nume remarcabil între tenismenii veterani. De numele lui „Balint bacsi” se leagă şi o mică premieră, când la un turneu din Germania, familia Nagy era reprezentată de trei generaţii!
Cu aceste rânduri, credem că am convins pensionarii bihoreni că niciodată nu e târziu să joci tenis. Şi niciodată nu e târziu să înveţi tenisul, care, ca orice sport, are nişte reguli, o anume „rigoare” tehnică. Însă bucuria de a lovi mingea de tenis e aceeaşi la orice vârstă! Îi invităm pe cei care iubesc şi doresc să înveţe şi să practice sportul alb să ne sune pentru înscriere la numerele de telefon 0770/975649 (Raul Cristescu) sau 0723/391348 (Mircea-Teodor Drăgoi)!
Comentarii
Nu există nici un comentariu.