APIA: Termen 30 noiembrie la măsura de asigurare a recoltelor de struguri pentru vin
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) precizează că cererile se depun conform prevederilor articolului 5 (1) din OMADR 1329/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de asigurare a recoltei de struguri pentru vin, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului naţional de sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 - 2018.
Potrivit Normelor, în vederea aprobării sprijinului financiar beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: să facă dovada că exploatează o suprafaţă cultivată cu soiuri de viţă de vie de struguri pentru vin de minimum 0,1 ha; să facă dovada înscrierii în Registrul plantaţiilor viticole, denumit în continuare R.P.V., a suprafeţei de viţă-de-vie cu soiuri de struguri pentru vin pentru care s-a încheiat poliţa de asigurare a recoltei; să încheie cu un asigurator o poliţă de asigurare a recoltei în care să fie menţionate, cel puţin, cantitatea de struguri pentru vin asigurată, suprafaţa aferentă, localizarea acesteia şi valoarea primei de asigurare. Valoarea sprijinului financiar reprezintă: 80% din costul primelor de asigurare plătite de către producători pentru a se asigura împotriva pierderilor rezultate din fenomene climatice cu efecte adverse asimilabile dezastrelor naturale. Prin fenomen climatic cu efecte adverse care poate fi asimilat unui dezastru natural se înţeleg fenomene meteorologice precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia sau seceta, care distrug peste 30% din producţia medie anuală a unui producător viticol în cei trei ani precedenţi sau o medie pe trei ani bazată pe cei 5 ani precedenţi, cu excepţia celei mai mari şi a celei mai mici dintre valori. Constatarea daunelor se face de către asigurator în prezenţa producătorului agricol afectat; 50% din costul primelor de asigurare plătite de către producători pentru a se asigura împotriva pierderilor menţionate mai sus, împotriva altor pierderi cauzate de alte fenomene climatice, precum şi pierderilor cauzate de animale, boli ale plantelor, infestări cu dăunători (Art. 3).
Dosarul de sprijin referitor la măsura de asigurarea recoltei trebuie să conţină următoarele documente depuse de solicitant la Centrul Judeţean APIA: formularul cererii de plată în original; copia actului de identitate (buletin/carte de identitate), pentru persoane fizice, certificat de înregistrare eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi certificat de înregistrare fiscală, pentru persoane juridice; copia actelor care să dovedească dreptul de proprietate şi/sau de exploatare pentru suprafaţa asigurată; fişa informatizată a suprafeţelor viticole înscrise în RPV pentru care se solicită sprijin financiar, eliberată de către Direcţiile pentru Agricultură judeţene; copia poliţei de asigurare; document de identitate financiară (codul IBAN). Documentele trebuie prezentate atât în original, cât şi copie, în vederea certificării de către reprezentantul APIA prin înscrierea pe copie a sintagmei “conform cu originalul”, după care originalele se restituie beneficiarului. Pentru campaniile viticole din perioada 2016 - 2018, cererile se vor depune până la data de 30 noiembrie la CJAPIA. În fiecare an, APIA va plăti poliţele care au fost încheiate în campania viticolă a anului trecut.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.