Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a organizat luni o masă rotundă care a avut în centru boala canceroasă și cum poate fi ea prevenită. Conform statisticilor puse la dispoziție de specialiști, în județul Bihor cancerul de piele a trecut pe locul trei între tipurile de cancer cele mai des întâlnite. 

Masa rodundă organizată de DSP Bihor cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului a beneficiat de prezența fostului ministru al Sănătății Ladislau Ritli, a medicului Petru Chitulea, a Marinelei Murg, director executiv la Hospice Emanuel, Ludmila Teodorescu, Daniel Fericeanu, Codrin Ilea, Mirela Florea, Adriana Melnic, Diana Raț, Călin Sonea și Aniela Platona.

Medicul Ludmila Teodorescu a spus că România are mai puține cazuri de cancer dar gradul de mortalitate este mai mare decât în Occident. Moderatoarea evenimentului, directorul adjunct al DSP Bihor Zoia Bitea a spus că „în Bihor, la bărbați, cele mai frecvente cancere sunt cele de colon, de prostată și de piele iar la femei cel mamar, de col uterin și de piele. După cum se poate vedea, cancerul de piele a trecut de pe locul 5, pe cât era în anii precedenți, pe locul 3. De ce? Factorii sunt multipli, dar cred că expunerea necontrolată, bronzatul artificial, a dus la creșterea incidenței”, a spus Zoia Bitea.  

 

Cancerul de col uterin poate fi eradicat

Despre cancerul de col uterin a vorbit ginecologul Petru Chitulea, care a spus că orice boală infecțioasă poate fi prevenită.

„Despre cancerul de col uterin se știe că e o boală virală cu transmitere sexuală. Orice boală infecțioasă poate fi prevenită. În 2006, a fost lansat vaccinul, prima profilaxie primară în cancer. Atunci când aud de vaccin controversat, văd întotdeauna că adevărata controversă este între cei care știu despre ce e vorba și cei care habar nu au. Cancerul de col uterin e o boală care poate fi eradicată. Dacă toți s-ar vaccina, această formă de cancer ar dispărea. Când spun toți, mă refer și la bărbați pentru că HPV-ul (infecția cu Human Papilloma Virus) dă cancer unde ajunge, nu doar în uterul femeii. În 2008, pe vremea ministrului Eugen Nicolaescu, sute de mii de doze de vaccin HPV (n.r 330.000) au fost aruncate pentru că s-a comunicat prost. Se spune că corupția ucide, sunt de acord, dar cred că prostia ucide și mai mult”, a spus Petru Chitulea care a explicat că vaccinul HPV se poate face la orice vârstă, că se găsește în farmacii și costă 500-600 de lei o doză și este nevoie de trei doze.

Ladislau Ritli a spus că în domeniul pediatriei se întâlnesc alte tipuri de cancer.

„La copii impactul emoțional e și mai mare. Din păcate, nu există prevenție nici primară, nici secundară. Sigura șansă, acolo unde sepoate, este tratamentul”, a spus fostul ministru al Sănătății.

O altă latură a efectelor bolii a fost prezentată de Marinela Murg, de la Hospice Emanuel, organizație care se ocupă de paliație.

„Lupta noastră începe atunci când nu mai este nicio șansă. Unul din 5 români cunoaște o persoană apropiată, cu cancer. 70% din cazuri sunt dianosticate în fază avansată, când nu se mai poate face nimic. Din februarie 1996 în Bihor ne-am ocupat de 2.650 de cazuri de copii și adulți. Anul trecut am avut 239 de cazuri noi. Tot anul trecut, din păcate, 148 de persoane au decedat din diferite forme de cancer”, a spus Marinela Murg.    

DSP Bihor desfășoară pe parcursul lunii februarie, o campanie de informare – educare – comunicare, cu scopul conştientizării bolii canceroase ca fiind problemă de sănătate publică.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este un eveniment global, care are loc în fiecare an, în data de 4 februarie.

Sloganul campaniei „Noi putem. Eu pot.” continuă și în anul 2017 seria de mesaje inițiate în anul 2016  pentru îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere, de către populaţie, a  mijloacelor prin care pot fi prevenite diferite tipuri de cancer.

Riscul de a dezvolta o formă de cancer depinde de o serie de factori și diferă de la o persoană la alta. Poate fi însă scăzut prin renunțarea la fumat, prin menținerea unei greutăți normale pe tot parcursul vieții, printr-o alimentație sănătoasă, mișcare zilnică și limitarea expunerii la soare.