Bazinele hidrografice Crişul Repede, Crişul Negru şi Barcău se află sub avertizare de cod galben de aseară până sâmbătă, la ora 16.00. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri recomandă o atenţie sporită la canalele şi rigolele de scurgere a apei.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, se pot produce creşteri importante de niveluri pe pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Repede - bazin superior şi afluenţii din bazinul mijlociu (judeţele Cluj şi Bihor), Crişul Negru - bazin superior şi afluenţii din bazinul mijlociu (judeţul Bihor) Barcău - bazin superior (judeţele Sălaj şi Bihor)”, a anunţat, ieri, ABA Crişuri. Ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă și a precipitaţiilor lichide prognozate, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, aglomerări de gheţuri) pot determina creşteri artificiale de niveluri, cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele sectoare de râu. În acest sens, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri atenţionează atât autorităţile locale, cât şi cetăţenii să cureţe şanţurile şi rigolele pentru a asigura scurgerea apelor pluviale.

„La ora actuală, debitele sunt variabile, dar fără să ridice probleme. Atenţia noastră se îndreaptă în mod special către lucrările mici, de tip canale, şanţuri, rigole, dar care ajută foarte mult la tranzitarea apelor pluviale. Este foarte important ca atât primăriile, cât şi cetăţenii să conştientizeze necesitatea acţiunilor preventive pentru a evita, pe cât posibil, eventuale revărsări”,a declarat Dorel Dume, directorul ABA Crişuri.

În această perioadă, reprezentanţii ABA Crişuri vor monitoriza permanent lucrările de apărare pentru a asigura tranzitarea debitelor suplimentare şi vor verifica în teren modul în care consiliile locale au îndeplinit sarcinile trasate.

Conform legislaţiei în vigoare, primăriile trebuie să organizeze periodic acţiuni pentru îndepărtarea materialului lemnos şi a deşeurilor din albiile cursurilor de apă, de pe formaţiunile torenţiale şi mai ales din secţiunile de scurgere de la poduri şi podeţe. Toate aceste responsabilităţi sunt foarte bine sintetizate în Manualul Primarului, document care prezintă măsurile preventive, operative şi de reabilitare în situaţii de inundaţii.