Pentru obștea credincioșilor ortodocși din Beiuș, praznicul Botezului Domnului de anul trecut a fost, cu siguranță, unul memorabil. De Bobotează, Preasfinția Sa Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi, a oficiat o liturghie arhierească, la biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” (din Deal), după care a urmat o procesiune spre podul din centrul Beiușului.

 

În apropierea acestuia, pe malul Văii Nimăiești, a fost amenajat un spațiu unde episcopul Oradiei, Sofronie, împreună cu protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, părintele Marian-Vasile Popa, și de preoții din cele cinci parohii ortodoxe ale urbei a săvârșit slujba Aghesmei Mari, după care s-a adresat sutelor de credincioși. Înaltul ierarh a mărturisit, cu acel prilej, că speră ca manifestarea să devină o tradiție, la Beiuș.

Vineri, 6 ianuarie, ceremonialul s-a repetat, după slujbă, preoții și câteva zeci de credincioși ortodocși beiușeni, printre care și primarul Petru Mlendea-Căluș,  îndreptându-se spre Valea Nimăiești, unde, la fel ca anul trecut, a fost oficiat serviciul religios de sfințire a apelor. Slujba Aghesmei Mari a fost săvârșită de un sobor de preoți, în frunte cu părintele Marian-Vasile Popa, protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, care a ținut și o scurtă predică despre însemnătatea Aghesmei Mari pentru creștinii ortodocși.