Crescătorii de porumbei voiajori din Bihor - Au dat start noului sezon
În luna mai au început concursurile cu porumbeii voiajori. Planul de zbor cuprinde zboruri cu lansări de la Törökszentmiklós (Ungaria), până la Dresda, Stendhal sau Berlin (Germania).
Porumbelul voiajor, lansat departe de casă, este întotdeauna mânat de instinct să revină la cuibul său. Aceste minuni ale lui Dumnezeu sunt dotate cu un extraordinar simț de orientare fiind capabili să se întoarcă acasă de la distanțe de peste 1.800 km.
Ce este frumos în acest sport? Că este singurul sport care reunește toate categoriile sociale și de vârstă. Am avut campioni la 20 și la 80 de ani, profesori universitari, doctori, dar și brutari sau simpli muncitori. Pentru că în acest sport trebuie să ai nevoie și de noroc, și de „simț columbofil”, de experiență și să ții cont și de legile geneticii. Pentru că dacă porumbeii foarte buni (normal și scumpi) ar fi avut numai pui la fel de buni ca ei, concursurile ar fi fost de mult dominate de cei ce dispun de mulți bani, însș nu se întâmplă așa.
Competiţiile sunt şi ele pe categorii, în funcţie de distanţă, viteză, demifond, fond, marathon, care trebuie parcursă, de la zeci şi sute, până la mii de kilometri. Pentru a putea participa la concursuri crescătorul trebuie să dețină o crescătorie amenajată special pentru porumbei, porumbeii să poarte pe picior inele omologate, pasărea să fie în perfecta stare de sănătate cu certificat sanitar-veterinar semnat de către medicul veterinar și să dispună de un dispozitiv de cronometrare și constatare a sosirii porumbeilor. Înainte de concursurile propriu zise, porumbeii sunt lansați și în câteva zboruri de antrenamente, pe distanțe mai mici.
Voiajorii care vor participa la respectiva etapă de concurs sunt înregistrați pe fișele de concurs. Crescătorii din Bihor trebuie să dispună de constatator electronic, și pe piciorul celalalt al porumbelului se introduce un CIP electronic sigilat. După aceaste proceduri porumbeii sunt urcați în mașina specială de transport care îi duce în localitatea de unde vor fi eliberați. În ziua concursului, porumbeii sunt lansați din masină de către delegații lansatori iar columbofilii îi asteaptă acasă. Distanțele, dintre localitățile de lansare a porumbeilor și crescătoria fiecărui crescător, sunt măsurate în linie dreaptă folosindu-se coordonatele GPS. Cu ajutorul unei formule matematice care ia în calcul atât distanța dintre localitatea de lansare și cea de sosire se calculeaza viteza cu care porumbelul a parcurs distanța, și se crează un clasament comun. Pentru a fi validat câștigător, un porumbel trebuie ca în urma calculului pe baza formulei să fie sosit în primii 20% din totalitatea porumbeilor participanți la etapa respectivă.
După Törökszentmiklós unul din primul sfârșit de săptămână din luna mai, sâmbătă, în data de 11 mai, columbofilii bihoreni au organizat al doilea concurs, cu lansare tot din localitatea Törökszentmiklós din Ungaria. Membrii cluburilor din Aleșd, Sânmartin, Oradea, Salonta și Beiuș și-au lansat favoriții pe o vreme splendidă. În total peste 7.900 de porumbei au întunecat cerul deasupra câmpului de lansare din Ungaria, concurând pentru victorie. Așii văzduhului au pornit fiecare spre cuibul lor. Columbofilii îi așteaptă acasă cu sufletul la gură și cu ochii pe cer. Le dorim succes!
Comentarii
Nu există nici un comentariu.