Consiliul judeţean Bihor, în (lap)top-ul risipei banului public
Conducerea Consiliului Judeţean Bihor le pregăteşte consilierilor judeţeni o plăcută surpriză pentru Sărbătorile de Iarnă. Aşa cum li s-a promis în repetate rânduri, la şedinţa ordinară a CJ Bihor, care se va desfăşura la sfârşitul acestui an, o dată cu votarea bugetului pe anul 2006, cei 35 de consilieri judeţeni ar putea avea deosebita plăcere să voteze ca din penuria bugetului judeţean să li se achiziţioneze câte un laptop profesional.
Pe-afară-i e-mail-at gardul...
În condiţiile în care veniturile bugetului sunt limitate, consilierii judeţeni, ale căror venituri adunate fac cât tot bugetul judeţului pe un an, nu se sfiesc să cearşească de la o întreagă comunitate câte un laptop de cel puţin 1.000 de euro bucata, un moft pentru că mulţi dintre ei nici nu ştiu măcar cum să-l folosească. Un simplu test efectuat joi, 17 noiembrie, a evidenţiat, încă o dată, că majoritatea consilierilor judeţeni nu justifică alocarea de la bugetul judeţean a sumei de 35.000 de euro pentru achiziţionarea unor astfel de aparate. Astfel, prin adresa 312 din 17.11.2005, am transmis celor 35 de consilieri judeţeni, la adresele de e-mail găzduite de site-ul Consiliului judeţean, o cerere de informaţii publice în care îi rugam să ne răspundă, în acelaşi mod şi în aceeaşi zi, punctual, la următoarele trei întrebări: cu câte zile înainte de şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Bihor primiţi proiectele de hotărâre; cum comentaţi nerealizarea proiectului iniţiat de preşedintele CJ Bihor privind construirea a 4.000 de apartamente; care consideraţi că sunt principalele direcţii de dezvoltare care ar trebui să fie sprijinite de CJ Bihor? Deşi am specificat că dorim să ni se răspundă în aceeaşi zi, nici unul dintre consilierii judeţeni nu a dat curs solicitării noastre, fie că nu au avut disponibilitatea necesară, fie că nu s-au priceput cum să-şi verifice adresa de e-mail. Prin acest test, unii consilierii judeţeni au dovedit că nu deţin nici cele mai elementare cunoştinţe despre utilizarea unui calculator şi a Internetului, lucru care nu îi va împiedica să-şi voteze ca din bani publici să fie "împroprietăriţi" cu câte un laptop fiecare, a cărui valoare poate să depăşească şi 1.000 de euro/bucată.
În cele patru zile care s-au scurs de la data transmiterii solicitării, doar trei consilieri judeţeni au avut amabilitatea să ne răspundă. Primul care ne-a răspuns a fost consilierul PNL Călin-Vasile Drăgoi, care a subliniat, ca şi în alte rânduri, faptul că proiectele de hotărâri sunt primite cu doar câteva zile înainte de şedinţă, constatând că "de obicei, sunt incomplete, mai ales subiectele importante (de exemplu proiectele de rectificări de buget)". Referitor la proiectul iniţiat de preşedintele CJ Bihor privind construirea a 4.000 de apartamente, Călin-Vasile Drăgoi consideră că proiectul este unul ambiţios, dar "cu puţine şanse în această legislatură". În ceea ce priveşte indicarea unor priorităţi ale CJ Bihor, consilierul PNL consideră că acestea ar fi: magistralele de gaz din judeţ, reabilitarea drumurilor, regularizarea tuturor cursurilor de apă şi punerea în valoare a imensului potenţial turistic al Bihorului.
A doua persoană care a dat curs solicitării noastre a fost vicepreşedintele CJ Bihor, Ştefan Seremi. Acesta recunoaşte că, din poziţia pe care o ocupă, nu se poate plânge de lipsa de informare cu privire la proiectele de hotărâri care se pun pe ordinea de zi. Referitor la proiectul "cartierului Kiss", Seremi consideră că ne grăbim să apreciem ca nerealizabil acest deziderat, făcând precizarea că în discuţie s-a pus realizarea a 2.000 de apartamente, nu 4.000, aşa cum era formulată întrebarea, readmiţând că există posibilitatea de extindere la 4000 de apartamente sau chiar mai mult. Proiectul a ramas în atenţia Consiliului Judeţean Bihor şi se fac demersuri pentru a obţine soluţia cea mai buna pentru viitorii beneficiari", a mai precizat Seremi. Printre priorităţi vicepreşedintele Ştefan Seremi a amintit: alimentarea cu apă potabilă a tuturor localităţilor judeţului; canalizarea şi epurarea apelor uzate; introducerera gazului metan în gospodăriile şi instituţiile din judeţ; reabilitarea drumurilor comunale şi judeţene; reabilitarea drumurilor de interes turistic.
Cel de-al treilea răspuns l-am primi din partea purtătorului de cuvânt al CJ Bihor, Ioan Costin. Deşi întrebările erau adresate lui Alexandru Kiss, preşedintele CJ Bihor, acesta o fi considerat că este sub demnitatea lui să răspundă personal unor întrebări venite din partea unui cotidian. Astfel, purtătorul de cuvânt al instituţiei a preluat şi rolul de "impresar" personal al preşedintelui, fiind plătit probabil de două ori. Aşa cum am fost obişnuiţi în conferinţele de presă organizate de Costin, şi de această dată, răspunsurile primite au fost la fel de evazive şi lipsite de conţinut. Astfel, singura explicaţie primită referitoare proiectul cartierului de locuinţe, iniţiat în luna mai, pentru care Kiss a garantat cu propria funcţie, a fost la fel de lipsit de consistenţă ca şi ideea în sine: "Proiectul iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor privind construcţia de apartamente în municipiul Oradea este în derulare", susţine purtătorul de cuvânt, fără să sufle o vorbă despre punctul 2 de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinară a CJ Bihor de mâine, care promovează un proiect de hotărâre privind vânzarea acţiunilor deţinute de CJ Bihor la SC Bretton România SRL, societate special creată pentru demararea proiectului "cartierul Kiss". Sediul acestei firme se afla, întâmplător sau nu, pe strada Cloşca nr 41. Oradea, una din adresele rezidenţelor lui Kiss.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.