Open Studio Act este numele festivalului de teatru care se desfăşoară în Oradea de miercuri, 24 august, până duminică, 27 august, inclusiv. Doi actori, un traducător şi un antreprenor au înfiinţat în Oradea o nouă trupă de teatru independent, iar inaugurarea are loc în cadrul festivalului amintit.

 

Aşa cum au explicat membrii Studio Act, actorii Alin Stanciu şi Eugen Neag şi Ioana Ciobanu, traducător, în cadrul conferinţei de presă de luni, 22 august, Studio Act nu este doar un nou teatru independent, ci un centrul cultural în devenire. “Ne dorim ca în acest spaţiu să amenajăm în viitor şi un mic muzeu despre istoria clădirii, să accesăm fonduri europene, să organizăm workshopuri, să-l transformăm într-un loc de întâlnire al artelor, de la teatru la fotografie, cinema sau pictură”, a spus Alin Stanciu. Primul pas în împlinirea acestui vis a fost deja realizat, odată cu accesul într-un mic spaţiu, dintr-o mare clădire, vechea singagogă de pe strada Crinului nr 2. Accesul a fost facilitat de cel de-al patrulea membru al asociaţiei, antreprenorul Sella Andre. Astfel s-a născut o sală studio de teatru şi un spectacol, Reasons to be pretty, de Neil LaBute, în regia lui Radu Horghidan. Spectacolul are ca protagonişti actorii Eugen Neag, Alina Leonte, Alin Stanciu şi Ioana Cheregi şi s-a bucurat de aprecieri după avanpremieră, fiind deja selecţionat în cadrul festivalului Butterfly Effectitf din Galaţi.

Spectacolul va avea premiera sâmbătă, 27 august, ora 20.00,  în ultima zi a festivalului care inaugurează Studio Act. Festivalul mai cuprinde spectacolele Autobahn, de Neil  LaBute, regia Laura Moldovan, Teatrul de Nord Satu Mare), 24 august ora 20.00; Impro Patzan Show (cu invitaţi surpriză), joi, 25 august, ora 20.00; Respiraţii, de Duncan Macmillan, regia Radu Nica – o producţie a Teatrului pentru Copii şi Tineret Ariel Târgu Mureş.

Preţul biletelor este 20 de lei, indiferent de spectacolul ales, locurile sunt limitate, iar achiziţionarea se poate face de la sediul Kosher. Festivalul mai cuprinde un workshop de improvizaţie, care se va finaliza cu un spectacol creat din exerciţii (vârstă limită 40 de ani, înscrieri pe pagina de facebook a Studio Act) şi un workshop de oratorie cu Oradea Toastmasters. Nu în ultimul rând, orădenii vor putea admira o expoziţie de fotografie de teatru semnată de Remus Toderici.

Orădenii care vor să sprijine acest proiect trebuie să ştie că mai au posibilitatea ca până miercuri, 24 august inclusiv, să doneze bani pe platforma creştemidei. Din cei 7.000 de lei care reprezintă costul festivalului, mai trebuie strânşi doar 1.000 de lei.

Cu sau fără aceste donaţii, însă, festivalul va avea loc şi proiectul Studio Act promite să coloreze Oradea... artistic.