Un nou angajament a fost luat în ceea ce priveşte finalizarea Podului Macio. Executivul orădean doreşte să încredinţeze direct firmei Constucţii Bihor finalizarea lucrărilor la podul de peste Criş, noul termen asumat fiind octombrie a.c.

Ieri, viceprimarul Mircea Mălan a prezentat, într-o conferinţă de presă, situaţia podului neterminat din zona Dragoş Vodă-Făcliei, a cărui finalizare prin negociere directă cu constructorul face obiectul unui proiect de hotărâre propus consilierilor locali în şedinţa de azi. Deoarece firma SC Macio SRL nu a respectat condiţiile contractuale privind construcţia podului din zona Dragoş Vodă, în cursul anului trecut, Primăria Oradea a hotărât să preia această lucrare. Astfel, la ședința Consiliului Local din luna martie 2013, consilierii au luat act de rezilierea de drept a Acordului de colaborare din noiembrie 2009, încheiat între municipiul Oradea și SC Macio SRL, ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor contractuale. Totodată, consilierii au aprobat demararea procedurii de preluare în proprietate publică a municipiului a investiției şi şi-au dat acordul pentru efectuarea expertizelor tehnice și valorice pentru investiția realizată de SC Macio SRL. Ca urmare a vizitei în teren, comisia a întocmit o notă de constatare cu stadiul actual de realizare a podului, aproximativ 50% din lucrări, respectiv au fost executate culeele şi pilele podului din beton armat pe ambele maluri, a fost asamblată şi montată structura metalică a podului şi culisată pe poziţia finală, armătura de pe cele două culei este parţial montată pe malul drept şi finalizată pe malul stâng, iar aparatele de reazem se găsesc pe culei şi pile, urmând să fie montate şi lansată structura metalică la cota finală.

În urma acestor expertize, Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Oradea a întocmit un proiect de hotărâre, care va fi supus aprobării Consiliului Local în ședința de azi, proiect care are în vedere aplicarea procedurii de negociere directă pentru contractarea execuției lucrărilor de intervenție aferente finalizării podului. Întrucât, în momentul preluării în domeniul public al municipiului Oradea, construcția podului era în curs de execuție de către SC Construcții Bihor SA, continuarea lucrărilor de către alt constructor ar implica, printre altele, împărțirea responsabilităților, respectiv a obligațiilor legale care decurg potrivit legislației în vigoare, atât în ceea ce priveşte perioada garanției de bună execuție a lucrărilor, cât și pe toată durata de existență a construcției, a explicat viceprimarul Mircea Mălan. Valoarea lucrărilor rămase neexecutate se ridică la 1.350.000 euro, viceprimarul Mălan apreciind că, în cursul lunii octombrie, se va putea circula pe noul pod.