Oradea se pregăteşte pentru cea de-a doua ediţie a Festivalului European Music Open, care se va desfăşura în luna iunie. Şi în acest an evenimentul este posibil cu sprijinul tenorului de origine orădeană Alexandru Badea, care a aduce la actuala ediţie solişti, artişti, balerini şi coregrafi de talie internaţională, dar şi nume sonore din lumea literelor, managementului sau muzicii.

 

Evenimentul este organizat de Primăria Oradea, cu sprijinul tenorului Alexandru Badea, al Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea, Teatrului de Stat „Regina Maria", Episcopiei Romano-Catolice de Oradea şi al Muzeului Ţării Crişurilor. Festivalul se va desfăşura în trei locaţii reprezentative din Oradea (Teatrul Regina Maria, Muzeul Țării Crișurilor, Basilica Romano-Catolică), timp de 5 zile, în perioada 7-11 iunie 2017. Detalii privind acest eveniment au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă de către organizatorii evenimentului, Alexandru Badea - tenor, Mihai Jurca -  directorul executiv al Asociaţiei de Promovare a Turismului și doi dintre artiștii care vor participa la festival: Renato Zanella, balerin și coregraf, precum și Andras Palerdi, solistul Operei de Stat din Budapesta.

„Până acum am fost în Oradea doar în tranzit. Este prima oară când vizitez acest oraş şi am rămas impresionat”, a spus Renato Zanella. „Spre deosebire de altă săli de spectacol, Teatrul Regina Maria are o mertul de a conferi intimitate, artistul se simte legat de spectator, iar imobilul este o bijuterie”, a precizat coregraful. Acesta va prezenta la Oradea, în premieră naţională, o creaţie proprie Bolero, în cadrul Galei de Balet. Impresionat de Oradea, oraş pe care, la rându-i, îl vizitează pentru prima dată, s-a arătat şi Andras Palerdi. Acesta îi invită pe orădeni cu sufletul deschis la Requiemul de G. Verdi, care este „mai mult decât un concert, este o rugăciune comună”. Alte nume importante care au răspuns invitaţiei de a participa la acest festival sunt: Ingo Glass - sculptor german născut la Timișoara, este considerat unul dintre reprezentanţii de seamă al artei concrete și avangardiste; Robert Meyer - membru al Burgtheater din Viena, director general al Volksoper Viena - Austria. Unul dintre cei mai apreciați actori din spațiul german; Marius Burkert - dirijor - Opera Graz, Austria. Din 2007 este prim-dirijor al Operei din Graz și din 2004, prim-dirijor al unuia dintre cele mai cunoscute festivaluri de operetă din spațiul german, Lehar Festival, Bad Ischl - Austria; Alexandra Reinprecht - soprană - Austria. O prezență constantă în producțiile Operei de Stat din Viena, Volksoper Viena, Komische Oper Berlin, Opera din München, Opera Helsinki.

 

Programul Festivalului

Miercuri, 7 iunie - Ingo Glass - Expoziție Muzeul Țării Crișurilor (prezentare Aurel Chiriac, directorul Muzeului); Joi, 8 iunie - Verdi: Requiem - Basilica Romano-Catolică - ora 18.30, soliști ai Operei de Stat din Viena și ai Operei de Stat din Budapesta. Dirijor: Marius Burkert. Participă corul și orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea; Vineri, 9 iunie - Gală de balet - Teatrul Regina Maria. Coregrafia: Renato Zanella. Participă balerini de la Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Budapesta și Opera Națională Română București; Sâmbătă, 10 iunie - Colocviu - Teatrul Regina Maria: „Un cvartet".  Participă: Călin Andrei Mihăilescu, Cătălin Ștefănescu, Horia Roman Patapievici, Andrei Vieru; Duminică, 11 iunie - Gală de operetă - Teatrul Regina Maria, cu participarea extraordinară a soliștilor de la Volksoper Viena, dirijor: Marius Burkert - Opera din Graz. Participă corul și orchestra Filarmonicii de Stat Oradea.

Biletele se vor putea achiziţiona începând din a doua jumătate a lunii aprilie, la casieria Teatrului Regina Maria sau online de pe biletmaster.ro.