În jur de 4.000 de pelerini din România, Ungaria şi din alte ţări vecine, au participat, ieri, la pelerinajul diecezan jubiliar organizat de Episcopia Romano-Catolică Oradea pentru a marca 825 de ani de la canonizarea Sfântului Ladislau.  

Dieceza Romano-Catolică Oradea a organizat ieri un pelerinaj, pentru a-l sărbători, conform tradiției locale, pe regele întemeietor al diecezei, Sfântul Ladislau. După mai bine de patru secole și jumătate de absență, pentru o zi, s-a întors de la Győr, Ungaria, în Catedrala din Oradea, craniul Sfântului Ladislau, a treia relicvă naţională a Ungariei. Craniul fostului rege a fost trimis la Győr în timpul războaielor confesionale din Transilvania şi, în pofida eforturilor depuse de partea română, nu a putut fi recuperat. Relicvariul aurit a fost transportat din Gyor, cu pază securizată, atât din partea autorităţilor ungare, cât şi a celor din România. Herma cu craniul Sfântului Ladislau a fost primită în Oradea la ora 9.00 şi a fost aşezată în mod solemn în Bazilica Romano-Catolică din Complexul Baroc, alături de relicvariul cu o bucăţică din craniul regelui ungar, aflat în patrimoniul diecezei de Oradea. Relicva din Gyor a fost păzită de către membrii Asociaţiei de Grăniceri din Gyor şi de către elevi ai Liceului Teologic Romano-Catolic Sfântul Ladislau din Oradea până la începerea liturghiei.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de către cardinalul dr. Erdo Peter, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, în prezenţa nunţiului apostolic de la Bucureşti, a vicepremierului Ungariei, Semjén Zsolt, şi a unui delegat al episcopiei de Zagreb, episcopie, alături de cea din Oradea, fondată de Sf. Ladislau. Pelerinii care nu au avut loc în lăcaşul de cult au putut urmări liturghia pe monitoarele montate în faţa catedralei episcopale. După liturghie, a început procesiunea prin care relicva Sfântului Ladislau a fost dusă la Cetatea Oradea. Înaintea procesiunii au fost intonate imnuri bisericeşti, au luat cuvântul secretarul de stat Victor Opaschi, din partea Statului Român, şi vicepremierul Semjén Zsolt, din partea Ungariei. Apoi, miile de pelerini au pornit în alai spre Cetate pe traseul: Catedrala romano-catolică de pe Şirul Canonicilor, Parcul Petőfi Sándor, Calea Republicii, str. General Magheru cu traversarea râului Crişul Repede, coborâre la Cetatea Oradea, pe latura porţii de nord, relicva fiind depusă în biserica actuală ce a fost ridicată pe rămăşiţele celei fondate de regele Ladislau.

Din procesiunea spre Cetatea Oradea au făcut parte numeroase feţe bisericeşti, zeci de episcopi, secretari de stat, oficiali, parlamentari, reprezentanţi ai unor ordine călugăreşti, dar şi grupuri folclorice şi husari. Herma cu craniul Sfântului Ladislau a fost bine păzită pe tot traseul, evenimentul fiind supravegheat şi de jandarmii bihoreni. În biserica din Cetate a avut loc o nouă slujbă religioasă, cu o scurtă prelegere a episcopului din Győr, Veres András, şi discursuri în limba maghiară, susţinute de invitaţi, printre care şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. De la evenimentul de ieri nu au lipsit senatorii UDMR de Bihor Cseke Attila şi Derzsi Akos, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor. După închinarea oficialilor şi invitaţilor în faţa relicvelor, pelerinii au avut posibilitatea să îşi exprime devotamentul până în jurul orei 16.30, când membrii capitlului catedralei au celebrat o liturghie în biserică, în prezenţa celor două relicvarii.

Pelerinii prezenţi în cetatea orădeană au avut la dispoziţie şi alte programe de ordin religios, cultural, turistic şi culinar. Ei au putut vizita cetatea, în grupuri ghidate de un arheolog, pentru a vedea ruinele bisericii medievale ctitorite de către sfântul rege Ladislau, au ascultat un concert de fanfară sau muzică religioasă şi au putut să participe la cântare de imnuri în cinstea sfântului rege. Potrivit episcopului romano-catolic de Oradea Bocskei Laszlo, acest pelerinaj reprezintă un eveniment important situat în centrul anului jubiliar. „Pe de o parte, am privit în urmă la viaţa Sfântului Ladislau şi ne gândim la rădăcinile noastre, rădăcinile creştine, care înseamnă un set de valori pe care popoarele noastre şi le-au asumat şi pe care ar trebui să le actualizăm pentru ca să putem construi pentru viitor, o societate, o lume echilibrată, în care fiecare să aibă dreptul lui şi să nu fie nimenea marginalizat. Practic, este exemplul dat de Sfântul Ladislau care s-a întors către cei marginalizaţi, către cei săraci şi cei neputincioşi. Chiar şi numai dacă privim acest mesaj este unul de foarte mare actualitate”, a declarat episcopul Bocskei Laszlo.

„Moştenirea Sfântului Ladislau este o moştenire comună pentru multe naţiuni din Bazinul Carpatic şi este o moştenire extrem de importantă. El a fost omul care a continuat munca Sfântului Ştefan şi a construit, a întărit Ungaria regală de atunci şi a legat maghiarimea de creştinism, în mod definitiv. Şi din acest punct de vedere a continuat opera Sfântului Ştefan, primul rege din Casa Arpad. Din acest motiv, legendele care sunt păstrate şi cultul Sfântului Ladislau chiar şi în acele zone unde, probabil, el nu a apărut niciodată fizic, există şi la această oră, în secolul XXI. Viaţa lui, opera sa şi legendele care, în anii domniei sale şi după aceea, l-au înconjurat fac şi în secolul XXI să fie unul dintre cei mai iubiţi regi şi un sfânt extrem de prezent în viaţa oamenilor credincioşi,” a declarat Kelemen Hunor.   

După ora 17.30, relicva din Győr a luat calea graniţei, pentru a fi transportată înapoi în Ungaria, în maşina blindată cu care a fost adusă.