Oradea va fi, în perioada 9-12 iunie, gazda primei ediții a Festivalului European Music Open, care va reuni o serie de manifestări culturale, de la concerte, lansări de carte, expoziții și întâlniri cu oameni de cultură. Proiectul a fost inițiat de cunoscutul tenor orădean Alexandru Badea.

 

Alexandru Badea este una dintre vocile de excepţie ale lumii, care după 30 de ani de carieră pe scenele internaţionale, dorește să aducă în orașul natal un proiect cultural de mare anvergură. Tenorul a evoluat de-a lungul timpului pe scene din Berlin, Sofia, Toronto, Istanbul, Torino, Tirol etc., cucerind publicul din întreaga lume cu rolurile sale de excepţie din operele "Les contes d’Hoffmann”, "Rigoletto”, "Madam Butterfly”, "Traviata” etc. Anul trecut, a susținut la Oradea un concert caritabil pentru strângerea de fonduri în vederea dotării bibliotecii Colegiului Național "Emanuil Gojdu”. Atunci, în urma unor discuții cu oficialii Primăriei Oradea, s-a născut acest proiect care va debuta pe 9 iunie.

Ieri, Alexandru Badea s-a întâlnit cu ziariștii orădeni, cărora le-a prezentat programul primei ediții a Festivalului European Music Open, al cărui director este. "Provocarea nu a fost deloc uşoară, deoarece vorbim de tradiție culturală în Oradea, cu două teatre, cu o Filarmonică cunoscută. Nu este ușor să găsești un proiect complementar evenimentelor existente. Acest festival se dorește a fi un loc de întâlnire anuală a personalităţilor europene. Sub cupola unor evenimente culturale de cea mai înaltă ţinută, proiectul promovează prin dialogul ideilor un spirit creativ şi performant, capabil să contribuie la dezvoltarea şi susţinerea valorilor, indiferent de sfera în care acestea se manifestă”, a declarat Alexandru Badea.

Având în spate o carieră spectaculoasă, tenorul Alexandru Badea a reușit să convingă o suită de artiști și oameni de cultură să i se alăture în acest proiect. Primul eveniment va avea loc pe 9 iunie, de la ora 17.00, cu un concert la Sinagoga Neologă Zion, cantor Shmuel Barzilai. Apoi, de la ora 19.00 este programat vernisajul expoziţiei de fotografie a lui Iosif Kiraly, la Palatul Baroc. Pe 10 iunie, va avea loc lansarea cărții „Festivalul George Enescu în era Holender”, prezentată  de Adriana Babeţi, iar de la 19.30, pe scena Teatrului Regina Maria, va avea loc concertul "Carmina Burana - Carl Orff”, solişti: Theodora Varga, Marian Pop, Alessandro Luciano. Dirijor - Cristian Mandeal. Pe 11 iunie, este programat concertul de orgă, la Basilica Romano-Catolică, va cânta Francois-Henri Houbart, organist principal "La Madeleine” – Paris. De asemenea, de la ora 19.30, este programat un dialog între Ioan Holender și Emil Hurezeanu, amfitrion prof. univ. dr. Dan Dediu. Pe 12 iunie, va avea loc Gala de Operă, cu participarea soliștilor K.S Kurt Rydl, Sorina Munteanu, Liviu Holender, Alessandro Luciano, Ovidiu Ciucuriţă. Printre invitații lui Alexandru Badea se numără "o delegaţie de 15 prestigioşi oameni de afaceri, avocaţi şi medici francezi, condusă de Pierre Bachelet. Aceşti adevăraţi susţinători ai ideii de europenitate au făcut posibilă prezenţa în cadrul evenimentului cultural de la Oradea a organistului Francois-Henri Houbart. Majoritatea artiştilor au venit în mod gratuit sau cu onorarii simbolice deoarece doresc să susţină festivalul European Music Open”, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.

"Orga Basilicii Romano-Catolice este obiect de patrimoniu. Dar trebuie reparată din temelii. Acest aspect l-am discutat cu domnul Francois-Henri Houbart”, a anunțat Alexandru Badea. Bugetul proiectului este de 175.000 lei, în ce privește prețul biletelor, reprezentanții Primăriei au anunțat că pregătesc o grilă de tarife. Partenerii proiectului sunt Primăria Municipiului Oradea, Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea, Teatrul de Stat "Regina Maria”, Episcopia Romano-Catolică de Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor.