Cum putem preveni toxiinfecţia alimentară? În perioada de vară, din diverse cauze şi pe fondul temperaturilor deosebit de ridicate, există un risc crescut de contractare a unor afecţiuni precum toxiinfecţiile alimentare, meningitele, bolile diareice acute, parazitozele intestinale etc. Cum prevenirea este mult mai simplă şi, în fond, la îndemâna oricui, este mai bine să acordăm o atenţie mai mare profilaxiei bolilor specifice sezonului călduros, decât să tratăm o afecţiune, după ce aceasta şi-a făcut apariţia. Pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare, printre recomandările făcute de medici, se numără evitarea preparării alimentelor cu mai mult de două-trei ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesară păstrării alimentelor preparate. Este indicată, de asemenea, depozitarea produselor alimentare la temperaturi de 4-8 grade Celsius, în cazul celor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare. Hrana pentru sugari trebuie administrată imediat după preparare, evitându-se reîncălzirea sau păstrarea la frigider. Cât priveşte alimentele gătite, acestora trebuie să li se asigure o temperatură de preparare de peste 70 grade Celsius. De asemenea, este bine să fie evitat contactul dintre alimentele gătite şi cele nepreparate. Totodată, pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare, trebuie respectate minimele reguli elementare de igienă sanitară, cum ar fi: spălarea, după fiecare folosire, a recipientelor în care se pregăteşte mâncarea, spălarea repetată a mâinilor şi întreţinerea curăţeniei pe toate suprafeţele bucătăriei (paviment, mese de lucru), curăţarea cu atenţie a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor, înainte de consumarea lor. În ceea ce priveşte apa pentru prepararea alimentelor, dar şi pentru consum, şi cu atât mai mult preparea hranei destinate copiilor, trebuie folosite doar sursele de apă potabilă. Fierberea apei este obligatorie, în cazul în care există suspiciuni asupra calităţii surselor de apă potabilă. Medicii mai recomandă evitarea consumării alimentelor ce se comercializează pe stradă: îngheţată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger, precum şi fierberea laptelui care nu este pasteurizat.