Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis pe 2 mai faptul că s-a dispus măsura de extindere cu încă trei luni a Urgenţei de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională privind pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic şi derivat din vaccin.

 

În prezent sunt persoane în trei state infectate de virus polio sălbatic şi derivat din vaccin, cu risc de răspândire internaţională: Afganistan, Pakistan şi Nigeria. Chiar dacă nu există persoane infectate se păstrează la risc de reinfectare cu virus polio sălbatic următoarele state: Camerun, Niger, Ciad, Republica Central Africană (ţări din bazinul lacului Ciad). Chiar dacă nu există persoane infectate se păstrează la risc de reinfectare cu virus polio derivat din vaccin următoarele state: Ucraina, Madagascar, Myanmar, Guinea şi Republica Laos. În luna aprilie a fost o scurgere accidentală de virus polio sălbatic într-o fabrică de vaccinuri din Olanda, în urma căreia o persoană a fost infectată.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin poliomielită se recomandă vaccinarea obligatorie a persoanelor care călătoresc spre Afganistan, Pakistan, Nigeria, Camerun, Niger, Ciad, Republica Central Africană, Guineea, Laos, Madagascar, Myanmar şi Ucraina. Pentru cetăţenii care au fost vaccinaţi în ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.

Se recomandă și vaccinarea obligatorie a persoanelor care călătoresc din Afganistan, Pakistan, Nigeria. Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul acestor ţări indiferent de punctul de frontieră (rutier, naval, aerian) fără documente prin care atestă vaccinarea anti polio şi autorităţile lor de graniţă au dreptul să interzică plecarea. Pentru evitarea acestor situaţii cetăţenilor din ţările respective care solicită viza pentru România li se va cere certificatul de vaccinări internaţionale pe care este notificată vaccinarea anti polio. Pentru cetăţenii care au fost vaccinaţi în ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau în cazuri de urgenţă chiar înaintea acesteia.