Numărul donatorilor de sânge a crescut
De multe ori, viaţa unui om internat în spital, în stare gravă, depinde de o picătură de sânge. S-au întâlnit situaţii disperate, în care cei apropiaţi din familie s-au "trezit" neputincioşi, cel suferind pe patul de spital având nevoie de sânge din altă grupă decât a lor, iar unitatea neputându-i asigura fie cantitatea necesară, fie grupa de sânge respectivă.
Iată că una dintre problemele cu care se confruntă în ultimii ani spitalele româneşti este asigurarea necesarului de sânge. Pentru a stopa criza acută de sânge, produse sanguine şi plasmă din unităţile spitaliceşti, autorităţile din sănătate au decis în acest an să mărească valoarea compensaţiilor acordate donatorilor de sânge. Măsura a intrat în vigoare din 1 septembrie 2004, dată de la care cei care donează sânge beneficiază de bonuri în valoare de 300.000 de lei, faţă de 200.000 de lei, cât primeau până acum. Iar valoarea recompensei acordate la fiecare a cincea donare a fost de asemenea majorată, de la 500.000 de lei la 600.000 de lei.
Se pare că situaţia a început să se redreseze o dată cu aplicarea măsurii dispuse de Ministerul Sănătăţii. Institutul de Hematologie a informat de curând că, deşi nu se poate vorbi, deocamdată, de o depăşire în totalitate a acestor probleme, totuşi, situaţia privind stocul de sânge, produse din sânge şi plasmă s-a îmbunătăţit în ultima perioadă. Aceasta, pentru că numărul donatorilor de sânge din ţară a crescut în ultima lună cu aproximativ 7 procente.
În Bihor, Centrul de Transfuzii Sanguine a semnalat, de asemenea, creşterea, în ultima perioadă, a numărului donatorilor de sânge. "Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, în septembrie 2004, s-a înregistrat o creştere a numărului donatorilor de sânge cu 9,5%. De altfel, în prezent, putem onora orice fel de cerere venită din partea spitalelor: pentru toate tipurile de patologii şi din fiecare grupă sanguină", a precizat dr. Livia Burtă, directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Bihor. Interlocutoarea noastră consideră că, în mod sigur, creşterea numărului de donatori este rezultatul majorării valorice a bonurilor.
Dr. Livia Burtă a mai subliniat că, în plus, în proporţie de 20 la sută din stocul de produse sanguine pe care îl deţine unitatea bihoreană onorează solicitările spitalelor din alte judeţe limitrofe.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.