Aplicarea programului de identificare şi înregistrare a animalelor
Începând din ianuarie 2005
* Sistemul de identificare şi înregistrare a animalelor este implementat de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.), proiectul fiind finanţat de Uniunea Europeană.
* Din a doua săptămână lunii ianuarie 2005, se va proceda, în toate localităţile bihorene, la identificarea şi înregistrarea bovinelor, ovinelor, caprinelor şi porcilor (suinelor), fiecărui animal aplicându-i-se o crotalie (element de marcare).
* Crotalierea animalelor este gratuită, iar prin crotaliere fiecare animal va avea un cod unic de identificare.
Începând din luna ianuarie 2005, demarează, în toată ţara, inclusiv în judeţul Bihor, aplicarea sistemului de identificare a animalelor (bovine, ovine, caprine, suine), acţiune care, în Bihor, se va efectua de către medicii veterinari cu liberă practică împuterniciţi prin contracte cu Direcţia Sanitară şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Bihor.
Pe plan naţional, vor acţiona 3.500 de medici veterinari pentru identificarea şi înregistrarea animalelor, fiecare circumscripţie sanitar-veterinară, fiind dotată cu tehnică de calcul, iar datele se vor centraliza în baza naţională de date. "Acest sistem de identificare a animalelor, explică dl Dan Ioan Lung, director executiv al D.S.V.S.A. Bihor, se face prin crotalierea fiecărui animal, crotalierea fiind gratuită. Fiecare deţinător de animale, persoană fizică sau juridică, trebuie să colaboreze cu medicul veterinar încât toate animalele pe care le are să fie crotaliate (marcate), iar veterinarul va completa, împreună cu proprietarul animalului, un formular cu datele exacte ale animalului respectiv. Datele vor fi introduse într-o bază naţională de date şi se va putea, astfel, şti oricând starea sănătăţii animalelor".
În felul acesta, animalul va avea un cod unic de identificare, un fel de fişă personală care, după caz, se completează cu noi elemente ce apar: boli, tratamente, schimbarea proprietarului, deplasarea către piaţa de animale sau abator etc. Animalele fătate se declară în cel mult şapte zile, după care vor fi şi ele crotaliate.
Sistemul de identificare şi înregistrare a animalelor ajută la supravegherea şi controlul veterinar, micşorează riscul transmiterii bolilor la animale, precum şi de la animale la om, fiind o modalitate eficientă, prin monitorizarea ce se creează, de protejare a sănătăţii oamenilor şi a animalelor. De reţinut că fără crotalii şi documente veterinare, animalele nu vor putea fi vândute, cumpărate, transportate în altă ţară, tăiate, duse la păşunat, nu vor beneficia de tratamente veterinare de specialitate, iar produsele lor nu vor putea fi valorificate.
La această dată, în Bihor, se procedează la dotarea cu tehnică de calcul a fiecărei circumscripţii sanitare veterinare din judeţ, iar din a doua săptămână a lunii ianuarie 2005, va începe acţiunea propriu-zisă de identificare şi înregistrare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.