Podgoria, un cartier uitat de lume şi de primărie
Un mod de viaţă civilizat presupune ca localnicii să se bucure de o viaţă lipsită de griji, să circule pe drumuri fără noroaie, străzile să fie pietruite măcar, să existe locuri de agrement, parcuri, să fie apă curentă, canalizare, dispensar medical, bibliotecă, şcoală, grădiniţă pentru copii. Dintre toate aceastea prea puţine sunt în cartierul Podgoria Oradiei sau deloc.
Drumuri pline de gropi
Situat în partea de est a oraşului, la aproximativ 4-5 km, în prelungirea străzii Făcliei, cartierul Podgoria are multe străzi, însă acestea nu au primit denumiri separate, numerotarea clădirilor cartierului începând cu numărul 1, continuându-se până la ultimul număr de casă de pe dealuri, de la extremitatea străzii celei mai îndepărtate. Când mergi cu autobuzul pe strada Făcliei spre Podgoria, musai să-ţi cauţi un punct de sprijin, altfel te dezechilibrezi, căci mijlocul de transport face pur şi simplu slalom printre gropi pe o distanţă de mai bine de un kilometru şi jumătate. Pe străzile cartierului, când plouă, gropile sunt pline de noroaie. Nici măcar drumul spre cimitirul satului nu este pietruit. "Până când era un responsabil al cartierului, delegat dintre cetăţeni, Balog I., care a murit, din păcate, încă s-a mai cărat ceva balastru, însă Primăria nu întreprinde nimic în scopul reparaţiei drumurilor", spunea P.K., un locuitor din zonă.
Apă, canalizare? Nici vorbă de aşa ceva
Când nu plouă mai mult timp, nivelul apei în fântâni scade. Doar noile puţuri săpate până la stratul de pânză freatică satisfac necesarul de apă potabilă în Podgoria. Acum şi acestea au început să sece. "Folosim apă de băut din fântâni în special în prima jumătate a zilei, pentru că noaptea debitul apei mai creşte puţin, însă şi aşa este insuficientă la animale, la păsări. Pentru băut trebuie fiartă la 90-100 grade”, ne spunea I. F., unul dintre localnicii care se confruntă cu astfel de probleme.
Dimineaţa, la ora 7.30, autobuzul 15, ce porneşte spre Oradea, este plin de elevi cu ghiozdanele în spate care vin la diverse şcoli din Oradea. Şcoala din Podgoria nu funcţionează pentru că nici nu are dascăli. Părinţii sunt nevoiţi să le plătească abonament la autobuz.
Unităţile sanitare şi locurile de agrement lipsesc cu desăvârşire
În Podgoria nu există nici măcar un dispensar medical uman. Dacă îi vine sorocul la o femeie să nască nu are la cine să apeleze pentru ajutor. Până vine salvarea printre hârtoapele cartierului, timpul de aşteptare poate să fie fatal. Nici la sănătatea tinerilor nu se gândeşte nimeni, pentru că nu există locuri de agrement, unde să se desfăşoare activităţi sportive. De remarcat că în ultima vreme, cu sprijinul Episcopiei Oradea, s-a zidit o biserică la intrarea în cartier, unde credincioşii vin să se roage. Până când va dăinui oare atâta indiferenţă din partea stimabililor aleşi locali ai municipiului Oradea faţă de soarta locuitorilor din cartierul Podgoria? Sunt mulţi localnici săraci aici, care au muncit o viaţă întreagă la CAP şi acum supravieţuiesc dintr-o pensie de 180 lei. Cu toate acestea, plătesc impozite ca la oraş.
Dacă s-ar pune faţă în faţă două imagini fotografiate cum arăta Podgoria Oradiei înainte de revoluţie, cu dealurile pline de pomi roditori, cireşi, caişi, piersici, peri, meri, migdali plantaţi pe terase şi parcele cu căpşuni, zmeură, precum şi bogăţia de specii de flori, fotografia din zilele de astăzi ar arăta sinistru.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.