Sărbătoarea „Buna Vestire” (Blagoveştenia din 25 martie) este începutul mântuirii noastre și arătarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face și Sfântul Arhanghel Gavriil harul îl binevestește Sfintei Fecioare Maria, cea aleasă Purtătoare Sfântă pentru Mesia. Pentru aceasta și obștea credincioșilor Parohiei Ortodoxe cu hramul „Înălțarea Domnului” din Salonta, împreună cu preotul paroh Nicolae Marian, cântă astăzi, cu bucurie și smerenie: „Bucură-te Născătoare de Dumnezeu! Bucură-te cea plină de har, Domnul este cu tine!”.

 

În binecuvântata bucurie a „Bunei Vestiri”, vineri, 25 martie 2016, credincioșii ortodocși din Salonta mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru cele trei decenii de activitate neobosită, plină de har și călăuzire divină a preotului paroh iconom - stavrofor Nicolae Marian, care păstorește Parohia Ortodoxă cu hramul „Înălțarea Domnului”.

În timpul scurs din Duminica „Bunei Vestiri” a lunii martie, anul 1984, în cei 32 de ani de slujire pastorală, acţiunile de binefacere iniţiate de preotul paroh Nicolae Marian, împreună cu familia și cu oamenii de bine din Parohia „Înălţarea Domnului” din Salonta, Protopopiatul Tinca, Episcopia Oradiei, au devenit o tradiţie a bunului - simț, iar prezenţa Bisericii Ortodoxe Române este permanentă în peisajul activităţilor filantropice, sociale şi culturale din acest oraş cosmopolit, multietnic şi multiconfesional, situat la graniţa ţării noastre cu Ungaria. Părintele Nicolae Marian a reuşit să organizeze şi să dezvolte, împreună cu vrednicii credincioşi, mai multe proiecte social - filantropice de care a beneficiat întreaga comunitate salontană, indiferent de confesiune şi etnie: an de an, s-au distribuit peste 500 de pachete cu alimente, îmbrăcăminte şi încălţăminte persoanelor nevoiaşe; s-au pregătit daruri pentru peste 400 de copii, constând în dulciuri şi jucării; s-au pus bazele Asociaţiei „Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul săracilor”, iar Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a pus piatra de temelie a Centrului de zi multifuncţional pentru copii „Doris”, al acestei asociaţii. În cadrul acestui centru dedicat comunității locale sunt în pregătire mai multe activităţi pentru copiii ai căror părinţi au posibilităţi materiale reduse. În cadrul unor programe umanitare comune, Parohia ortodoxă „Înălţarea Domnului” din Salonta și Asociaţia „Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul săracilor” au dăruit televizoare color grădiniţelor din oraş, iar zece familii nevoiaşe din zona Salonta au primit televizoare color; s-au împărțit 15 scaune cu rotile pentru persoanele cu dizabilități și domnul Laza Silviu, din Salonta, a fost ajutat cu o proteză de picior în valoare de 2.500 euro.

Peste 4.000 de români dreptmăritori din Salonta şi din localităţile limitrofe împărtășesc, an de an, iniţiativele culturale izvorâte din inima Parohiei ortodoxe „Înălţarea Domnului”, a cărei mare realizare este și statuia marelui bărbat al neamului românesc, Avram Iancu, eroul nostru naţional, amplasată în Parcul central din vecinătatea bisericii.

Mulți ani cu sănătate, în biruința și binecuvântata împlinire a „Bunei Vestiri”, îi doresc, astăzi, toți dreptcredincioșiilor Parohiei „Înălţarea Domnului”  din Salonta, preotului preaiubit Nicolae Marian.