Gândesc deja ca niște informaticieni - Gala Proiectelor Smart
Micii programatori din Oradea și-au prezentat dumincă, 9 iulie, în cadrul Galei Proiectelor Smart, care a avut loc la Hotel Forum Continental Oradea, propriile proiecte (primele programe scrise în limbajul Scratch) la care au muncit cu drag şi mult entuziasm în ultimele săptămâni.
Clubul de informatică pentru copii este un program derulat de către Asociația Smart Learning Center din Oradea, care constă în cursuri de programare pentru copii între 7 și 15 ani. Primele grupe, Scratch – începători, au început deja să îşi arate roadele, micii programatori învaţă aici să „codeze”, să îşi dezvolte o gândire logică şi structurată cu ajutorul limbajului „Scratch”. Acesta este un mediu de dezvoltare special conceput pentru începatori, are o interfaţă intuitivă care îi ajută să utilizeze raţionamente logice, sa descopere și să experimenteze programarea prin joacă, într-un mod distractiv și foarte facil.
Mentorii din cadrul asociaţiei au subliniat în prezentarea introductivă entuziasmul cu care copiii absorb orice noţiuni noi legate de calculator şi faptul că după doar 8 săptămâni de învăţare prin joacă, cei mici au reușit să își programeze propriile jocuri, poveşti sau animaţii interactive, au prins gustul pentru informatică, fiind în fiecare moment încurajați să gândească creativ şi sistematic, dar şi să lucreze în echipă.
„Suntem doar la început de drum dar dorim să marcăm cum se cuvine această etapă, să le oferim copiilor încredere în forţele proprii și să le asigurăm o călatorie minunată în lumea calculatoaror în care abia au pătruns, de astă dată dintr-o altă perspectivă, din spatele scenei, învăţând să controleze computerul, nu doar să fie absorbiţi de acesta”, spun organizatorii.
Dintre cele unsprezece proiecte prezentate s-au remarcat câteva: „Space Battle” (un adevărat joc pe calculator creat cu resurse accesibile copiilor, prin care o navetă spaţială trebuie să se apere de asteorizii periculoşi care o atacă aleator), „My pet - my cat” (un joc interactiv prin care trebuie să ai grija de animăluţul tău, oferindu-i hrană, apă sau joacă), „Mario – Scratchy” (o versiune simplificată a celebrului joc), „Chicken invaders” (invazia intergalactică a puişorilor la care jucătorul trebuie să răspundă prin declanşarea rapidă de lasere), „Fish Maze” (un labirnit complex, cu punctaj şi cu două nivele de dificultate) şi Hunting (un joc gândit pentru doi jucători simultan care coordonează deplasarea în scenă a celor două personaje principale: leul şi calul). Dar de cea mai calduroasă apreciere s-a bucurat proiectul „Fluturaşul meu” realizat de cel mai mic dintre cursanţi, Alex, care are doar 7 ani, este în clasa „0” și învaţă deodată cu scrisul şi cititul şi să utilizeze blocurile de cod, adică primele noţiuni de programare pe calculator, pentru a controla mişcările personalujul principal, un fluturaş care se joacă cu un curcubeu.
Părinții (dar şi bunicii, frații, surorile sau prieteni), alţi invitaţi, precum şi juriul din cadrul asociaţiei prietene, CoderDojo Oradea, au fost cu adevărat impresionaţi nu doar de realizările tehnice ale copiilor, ci şi de curajul lor de a veni în faţă şi de a se prezenta cu mândrie.
Asociația Smart Learning Center îi aşteaptă cu drag în această săptămână să se înscrie pentru următoarele module de informatică pentru copii care se vor derula şi pe perioada vacanţei de vară, începând cu 17 iulie. Informaţii suplimentare se găsesc pe pagina de facebook „SmartLearningOradea” sau la telefon 0723/248-354 sau sâmbăta, între orele 11.00 – 15.00, la sediul asociaţiei din clădirea Eurocenter Oradea, str. Sucevei nr 14.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.