Studiu privind evoluția pieței forței de muncă în Bihor - Mii de şomeri leneviţi
Bekesi Csaba, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, a prezentat ieri, într-o conferință de presă, rezultatele privind studiul evoluției pieței forței de muncă în județul nostru. În ce privește rezultatele monotorizării la o lună de la Bursa generală a locurilor de muncă, Bekesi Csaba a anunțat că au fost angajate 246 de persoane.
Tendințe pe piața forței de muncă
„Am început o campanie, o cercetare internă a noastră, pentru a vedea tendința pe piața forței de muncă. În urma acestei cercetări, am ajuns la concluzia că, la ora actuală, lipsește acea entitate care să observe și să monitorizeze continuu piața forței de muncă din județ”, a spus directorul AJOFM Bihor, ieri, în deschiderea conferinței de presă. Potrivit acestuia, structura eşantionului, în funcţie de tipul organizaţiei în care a fost aplicat instrumentul de analiză, este caracterizat, în cea mai mare parte, de entităţi de tipul societăţilor comerciale (aproximativ 70% au fost SRL și SA), PFA/II şi entităţi publice finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat. Bekesi Csaba a precizat că aproape jumătate dintre entităţile analizate au fost înfiinţate în perioada 2001-2010, iar aproximativ un sfert în perioada 1991-2000, entităţi care au supravieţuit perioadei de lansare, în cea mai mare parte din sectorul privat. Tipul entităţilor incluse în eşantion, în funcţie de structura acţionariatului entităţilor, poziţionează detaşat acţionariatul integral român - 69,92%, urmat de cel mixt - 8,94% şi integral străin - 1,63%. Potrivit directorului AJOFM Bihor, în funcţie de dimensiunea entităţii, microîntreprinderile reprezintă peste 30% din totalul eşantionului, urmate de întreprinderile mici - 26,42%, iar, cu scoruri egale, de întreprinderile mijlocii şi mari - 11,79%. În ceea ce privește nivelul de pregătire al angajaților proprii, mare parte dintre angajatori se declară mulțumiți, în special cei care au salariați absolvenți de învățământ liceal cu bacalaureat - 52,44%, mai puțin mulțumiți - 11,79% - fiind firmele care au salariați absolvenți de învățământ superior. Principala metodă de recrutare ultilizată în cadrul organizației este anunțarea postului vacant la AJOFM Bihor - 26,49%, urmat de recrutarea din rândul persoanelor cunoscute și de postarea anunțului în presă. De menționat că peste 60% dintre angajatori consideră că experiența de muncă anterioară angajării este importantă și foarte importantă, experiența acumulată sub forma stagiilor de practică sau de voluntariat fiind importantă pentru aproximativ 35% dintre angajatori.
Fluctuaţiile de personal, estimări
Aproximativ 40% dintre respondenţi apreciază că în organizaţiile pe care le reprezintă numărul total al personalului rămâne constant pentru următoarea perioadă. Aproape 35% dintre respondenţi estimează creşteri de personal pentru organizaţiile pe care le reprezintă şi doar 4,47% consideră că în următoarea perioadă numărul de angajaţi urmează să scadă. Creşterile de personal estimate sunt cele mai des menţionate categorii, de până la 10 persoane. Un indiciu semnificativ al creşterii cererii de forţă de muncă este dat de cei care estimează că vor fi angajate, la nivelul organizaţiei, între 51 şi 100 persoane. În ce privește cursurile de formare profesională, potrivit studiului AJOFM Bihor, cea mai mare parte a respondenţilor au afirmat că nu au angajaţi participanţi la cursuri de specializare, iar 17,43% nu cunosc acest aspect. În cea mai mare parte a organizaţiilor există până la cinci angajaţi absolvenţi de cursuri de specializare, urmate de cele care au între 11 şi 20 de angajaţi, celelalte categorii prezentând valori mai mici. De subliniat faptul că în aproape 15% dintre entităţile incluse în eşantion se organizează cursuri de formare/perfecţionare, comparativ cu aproape 70% unde nu se organizează acest tip de activităţi. „Majoritatea dintre angajatori consideră că e nevoie de aceste cursuri de formare profesională pentru angajații lor, însă nu le și oferă, din motive financiare”, a precizat Bekesi Csaba.
Directorul AJOFM Bihor a prezentat la conferința de presă și aspecte statistice privind numărul șomerilor din Bihor, arătând că acesta este în continuă scădere. Astfel, în aprilie 2016, numărul șomerilor indemnizați era de 1.835, față de 2.530 în aceeași perioadă a anului trecut. Și la șomerii neindemnizați există o tendință de scădere (7.198, în aprilie 2016, față de 7.809, în aprilie 2015), însă nu la fel de accelerată ca și în cazul șomerilor indemnizați.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.