Meziad. Dezvelirea bustului lui Petru Miheș
Ziua de 2 mai 2016 va rămâne în memoria locuitorilor satului Meziad drept una definitorie pentru evoluția acestei comunități, deoarece luni, 2 mai, au avut loc două evenimente cu semnificații deosebite: dezvelirea bustului învățătorului emerit Petru Miheș și inaugurarea căminului cultural, după modernizarea acestuia printr-un proiect cu fonduri europene nerambursabile din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală - Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”.
Prima parte a festivităților de la Meziad, din cea de-a doua zi de Paști, s-a consumat la Școala Gimnazială, care, odată cu dezvelirea bustului lui Petru Miheș, a primit și numele reputatului dascăl. Petru Miheș a fost dascăl în Meziad între anii 1931-1972. Ca director al acestei școli, în anul 1954, a reînființat ciclul secundar (gimnazial), iar între 1961 și 1966, cu sprijinul sătenilor și al autorităților, ridică noi corpuri de clase. Petru Miheș s-a remarcat, de asemenea, ca publicist și dirijor de cor, animând viața cultural-artistică din comuna Remetea. Dintre numeroșii participanți la evenimentul festiv de luni, au evocat personalitatea și activitatea în slujba comunității pe care Petru Miheș a depus-o următorii: Adrian Ștefănică, primarul comunei Remetea, Gheorghe Cornea, fost director al școlii din Meziad, Ionel-Stelian Copil, directorul Școlii Gimnaziale Remetea, Alin Novac-Iuhas, ispector școlar general al județului Bihor, și lect. univ. dr. Ioan Laza.
Profesorul universitar Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, l-a prezentat pe sculptorul Marius Vesa, autorul bustului lui Petru Miheș, iar prof. univ. dr. Ioan Mang, președintele PSD Bihor, și-a exprimat speranța că această sculptură va avea o soartă mai bună decât statuia lui Gojdu, de la Oradea. Desigur, cele mai mari emoții le-a trăit, cu ocazia dezvelirii bustului învățătorului emerit Petru Miheș, chiar fiica acestuia, Livia Miheș-Papiu, care a mărturisit că tatălui ei i-ar fi părut o prea mare onoare tot ceea ce s-a făcut pentru cinstirea memoriei sale. A urmat înmânarea de diplome de onoare unor dascăli pensionari: Cătălina Laza, Irina Dumea, Doina și Sergiu Horga, Ioan Laza, Lenuța Lupău, Georgiana Laza, Floare Cornea, Miron Lupău, Teodor Rif, Doina Tirla-Cornea, Ana Matei-Șandor, Zorica Popa, Mariana Jurj, Rozalia Gabor, Nicolae și Floare Frenț, Rodica Mezea și Gheorghe Cornea. Ultimul dintre aceștia, fostul director al școlii din Meziad, Gheorghe Cornea, a primit și titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Remetea. În cea de-a doua parte a festivităților de luni, de la Meziad, au avut loc tăierea panglicii Căminului Cultural și un scurt spectacol folcloric. În urma lucrărilor de modernizare a Căminului Cultural de la Meziad, realizate cu fonduri europene, în valoare de 470 de mii de lei, acesta poate găzdui, în condiții optime, evenimente cu circa patru sute de participanți.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.