Episcopul emerit Tempfli József, care a trecut la cele veșnice, miercuri, 25 mai, la vârsta de 86 de ani, a fost înmormântat ieri, în catedrala romano-catolică din Oradea, în prezența a sute de credincioși, prelați, preoți și călugări sosiți din țară și de peste hotare. O adevărată desfășurare de forțe a avut loc cu această ocazie, mai multe echipaje ale Poliției fiind mobilizate în zonă, pentru a nu exista vreun incindent care să tulbure impresionanta ceremonie.

Ceremonia a fost oficiată în limbile maghiară și română, de un sobor condus de preasfinţitul Böcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea, şi de monseniorul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti al Bisericii Romano-Catolice. „Am adus cinstirea, prețuirea și rugăciunea noastră pentru cel care a fost în mijlocul comunității noastre atâția ani. Pentru el ne rugăm la această celebrare și îl încredințăm grijii lui Dumnezeu”, a spus, în cadrul impresionantei ceremonii, preasfinţitul László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea. Printre cei prezenți la recviem s-au numărat și reprezentanţi ai Vaticanului, Prea Sfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Prea Sfinţitul Sofronie Drincec, episcopul ortodox de Oradea, dar şi fostul episcop reformat de Piatra Craiului, europarlamentarul Tőkés László. „Ne-am adunat, în această zi, să-i mulțumim lui Dumnezeu că ni l-a dăruit și, totodată, să ne rugăm pentru el. Credem că milostivirea lui Dumnezeu este fără margini și l-a primit în Lumina Lui. Nu pot să uit grija pentru dieceza sa, pentru poporul lui Dumnezeu cu care a fost încredințat. Transmitem condoleanțe preoților, familiei îndoliate și tuturor celor care fac parte din dieceza de Oradea”, a spus monseniorul Ioan Robu despre fostul prelat orădean. Episcopul catolic a fost înmormântat în cripta catedralei, acolo unde își dorm somnul de veci și ceilalţi episcopi romano catolici ai Oradiei.

Tempfli József s-a născut pe 9 aprilie 1931, în localitatea Urziceni din judeţul Satu Mare. Studiile teologice le-a absolvit în anul 1962, fiind hirotonit preot la 31 mai 1962. A fost paroh la Tinca (1962-1979), Tăşnad şi Oradea Olosig (1981-1990). După 1989, a fost numit episcop de Oradea, desfăşurând în această calitate o activitate bogată pentru reorganizarea activităţilor pastorale şi social-caritative din străvechea dieceză a Sfântului Ladislau. Din decembrie 2008, a devenit episcop emerit de Oradea.