Profesorul Bumbu ar putea reveni în cursă - Război la Facultatea de Medicină
Învins de Constantin Bungău la câteva voturi diferenţă în cursa pentru şefia Universităţii din Oradea şi aflat în luptă pentru al doilea mandat la conducerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Florian Bodog susţine că nu a obţinut nimic fără să respecte legea şi că rectorul Constantin Bungău ar trebui să-l judece după performanţe nu după vorbe.
Imediat după ce a pierdut la 39 de voturi şansa de a fi rector al Universităţii din Oradea, Florian Bodog şi-a îndreptat atenţia spre celălalt front de luptă, păstrarea şefiei Facultăţii de Medicină şi Farmacie. La alegeri s-au înscris alături de el reputatul urolog Gheorghe Bumbu şi fostul decan Adrian Maghiar (fratele lui Traian Maghiar, care a mai condus Medicina în 2008 când a demisionat din cauza scandalului diplomelor falsificate). Conform procedurilor, candidaţii trebuiau validaţi mai întâi de Consiliul Facultăţii de Medicină acolo unde se verifica dacă toţi cei înscrişi respectă regulile şi ghidul concursului. Gheorghe Bumbu a fost eliminat din concurs pentru că nu avea CV-ul în format Europass. Pusă în balanţă cu reputaţia internaţională pe care o are urologul, aceasta a părut a fi o simplă „chichiţă” menită a-l elimina din cursă. Iar Bodog a profitat din plin de acest lucru.
„Da. Domnul Bumbu a fost eliminat doar din cauza CV-ului. Am solicitat un punct de vedere de la Seviciul Juridic al Universităţii din Oradea care a spus că nu este respectată legea. Votul dat de Consiliul Facultăţii de Medicină a fost unul secret aşa că nimeni nu a putut şti cine va fi eliminat şi cine nu”, a explicat pentru Crişana, Florian Bodog.
Deşi părea că renunţă la candidatură, urologul Gheorghe Bumbu a contestat vineri hotărârea Consiliul Facultăţii de Medicină pe motiv că nu a fost audiat înainte de pronunţare. Rămâne ca Biroul Juridic al Universităţii să se pronunţe cu privire la contestaţie.
Proba CV-ului
Eliminarea din cursă a lui Gheorghe Bumbu a fost pusă pe seama influenţei fostului decan care, în anii în care a condus Facultatea de Medicină, şi-a făcut relaţii puternice în instituţie. Acest lucru a făcut ca opinia publică să analizeze mai atent CV-ul senatorului Florian Bodog, acolo unde ascensiunea fulminantă a decanului bătea la ochi, putând fi pusă pe seama relaţiilor de la vârf pe care şi le-a făcut şi cultivat ani în şir. Principalele semne de întrebare au fost legate de obţinerea titlurilor de profesor universitar, de doctor şi conducător de doctorat, titluri care nu au fost doar pentru „palmares” ci au adus sume importante de bani în buzunarele lui Bodog. În cazul titlului de profesor universitar şi conducător de doctorat, Bodog nu ar fi respectat regula conform căreia ar fi trebuit să aibă şase articole de prestigiu mondial cotate ISI (Institute for Scientific Information) în care să fie autor principal. Ar fi avut doar trei astfel de lucrări, dar Comisia ar fi trecut peste acest lucru pentru că era formată de „prieteni” şi „cunoscuţi”.
„La momentul intrării în concurs, atât la cel pentru obţinerea titlului de profesor universitar cât şi la conducător de doctorat, dosarul meu a avut avizul Comisiei de Calitate a Universităţii din Oradea care l-a verificat minuţios. Toţi cei care au scris despre asta nu aveau cum să aibă acces la acest dosar. În ceea ce priveşte calitatea de autor principal în acele lucrări cotate ISI, în România există Legea dreptului de autor în care sunt prevăzute clar condiţiile pe care trebuie să le îndeplinim ca să fim autori principali într-un articol ISI. Conform acesteia, când nu există alte dovezi autor principal e primul, ultimul şi autorul corespondent”, a mai spus Florian Bodog.
Bodog: „importante sunt realizările”
Eliminarea „cu cântec” a lui Bumbu şi suspiciunile cu privire la ascensiunea academică lucruri care aduc o pată de ruşine pe imaginea Universităţii, coroborate cu faptul că Florian Bodog s-a luptat „la baionetă” cu actualul rector pentru şefia instituţiei, nu îi dau prea multe şanse în cursa pentru un nou mandat la conducerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Asta pentru că cel care va decide, în urma unui interviu, cine va conduce Medicina este chiar rectorul Constantin Bungău.
„Probele pentru decani se vor da între 10 şi 14 iunie. Prima probă, notată cu 20 de puncte, va fi bazată pe voinţa Facultăţii, adică numărul de voturi dat de Consiliu. A doua probă va fi legată de numărul de mandate înscrise în CV, adică experienţa managerială acumulată în funcţii asemănătoare (notată cu 10 puncte) şi a treia va fi interviul, adică discutarea planului managerial. Decanii vor trebui să acumuleze minim 80 de puncte pentru a câştiga. Îi asigur pe toţi contracandidaţii că va fi un concurs corect”, a spus rectorul Constantin Bungău.
Ultimul examen se va da în prezenţa rectorului şi a doi prorectori şi, devreme ce va fi notat cu 70 de puncte, va fi cel care va decide totul.
„Nu ştiu ce şanse voi avea nici eu nici contracandidatul meu, Adrian Maghiar. Cum va decide rectorul. Faptul că am fost contracandidaţi nu ar trebui să fie un impediment. Eu, dacă aş fi în locul lui, nu aş avea nicio problemă să îl pun pe Bungău decan. Importante ar trebui să fie realizările, cine a făcut treabă” a spus Florian Bodog.
În ceea ce eliminarea prin „tertipuri” a contracandidatului Gheorghe Bumbu şi cele referitoare la obţinerea titlurilor de profesor universitar şi conducător de doctorat „pe pile”, Bodog spune că este victima unui linşaj mediatic.
„Nu cred că cineva este fericit pentru ce mi se întâmplă. Este un linşaj mediat adresat mie. Dăunează nu doar imaginii mele ci întregului mediu academic. Sunt informaţii publice pe care fiecare le manvrează cum vrea”, a mai spus Florian Bodog.
Dacă Gheorghe Bumbu nu va primi un răspuns pozitiv la contestaţia înaintată rectorului şi în cursă vor rămâne doar Florian Bodog şi Adrian Maghiar rectorul Constantin Bungău nu prea va avea ce să aleagă. Îl va numi decan pe cel care l-a atacat în campanie spunând că „universitatea bălteşte” sub conducerea lui, se va întoarce la epoca în care diplomele erau falsificate fără scrupule sau îi „va pica” pe amândoi urmând ca toată procedura să se repete şi Facultatea de Medicină să propună alţi doi candidaţi. Poate atunci şi CV-ul profesorului Bumbu va fi bun.
Dupa tot ce iese la iveala si se cunoaste deja despre aceasta somitate numita Bodog, ma mir ca mai este acceptat ca si candidat pentru aceasta functie. La fel si cu Maghiar. Face FMF Oradea de rusine si reputatia ei nu se va reabilita in graba. Citind despre acest subiect si in alte ziare si vazand comentariile la articole este clar ce opinie are publicul. Unde e DNA ul in cazul acesta? Rectorul Bungau ar trebui sa ia o decizie inteleapta si sa accepte candidatura lui Bumbu urgent nu sa faca jocul unor meschini, si asta daca-i pasa de viitorul facultatii si de doctorii care vor iesi din ea.