Kinetoterapeuţii "luptă" pentru recunoaştere la nivel naţional
Timp de două zile, Hotelul Crişana din Băile Felix, găzduieşte Adunarea Generală a Kinetoterapeuţilor din România. În cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc ieri, reprezentanţii kinetoterapeuţilor au punctat câteva dintre problemele cu care se confruntă, în special cele legate de actuala legislaţie română.
La reuniunea kinetoterapeuţilor, ce a debutat ieri, participă peste 150 de kinetoterapeuţi din întreaga ţară. Subiectul principal discutat de participanţi se referă la o hotărâre de Guvern recent aprobată de Camera Deputaţilor, care se află în prezent spre analiză la Senat, privind organizarea şi funcţionarea kinetoterapiei. "Am propus câteva amendamente, pe care în aceste două zile intenţionăm să le îmbunătăţim, prin prisma celor care lucrează în domeniu, la nivel naţional", a precizat prof. univ. dr. Vasile Marcu, preşedinte al Fundaţiei Universitare pentru kinetoterapie din Oradea. Amendamentele aduse până acum legii vizează, în primul rând, independenţa profesională a kinetoterapeutului. "Cea mai mare ?palmă? dată kinetoterapeuţilor a fost desfiinţarea acestei specializări şi includerea în cadrul facultăţilor de educaţie fizică şi sport, în condiţiile în care kinetoterapia este o ramură medicală", a punctat acad. Gheorghe Neagoe, profesor universitar doctor din Dobreta-Turnu Severin. Aşa cum a precizat Vasile Marcu, în timp ce peste hotare kinetoterapia este recunoscută, în România, potrivit recentei legi adoptate de Camera Deputaţilor, aceasta nici nu se regăseşte ca specialitate de licenţă.
Atât proiectul de înfiinţare a unui Ordin al kinetoterapeuţilor, cât şi recunoaşterea la nivel naţional a activităţii profesionale au întâmpinat numeroase piedici, acestea fiind cauzate, în opinia specialiştilor, de faptul că în comisiile de sănătate din Ministerul Sănătăţii nu există nici un reprezentant de specialitate care să le urmărească interesele.
O altă nemulţumire a kinetoterapeuţilor este că fiziokinetoterapia (care funcţionează ca specializare în cadrul facultăţilor de medicină), sub această denumire nu există nicăieri în lume, or, o dată cu integrarea în UE, aceasta poate cauza reale probleme.
Acad. Gheorghe Neagoe a punctat şi importanţa kinetoterapiei pre şi post operator, care duce la o vindecare mult mai rapidă, precum şi valoarea politerapiei (psiho-, spirito-, bioenergoterapie, reiki, radiestezie, presopunctură), având nucleul central în kinetoterapie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.