Feriţi-vă de excesele culinare, la masa festivă
Pentru a evita eventualele probleme de sănătate sau situaţii neplăcute care pot apărea la trecerea de la hrana dietetică, bazată pe alimente de origine vegetală, specifică postului, la cea care include şi produse de origine animală, este bine să ţinem seama de sfatul medicului nutriţionist.
Având în vedere că, la ieşirea din post, organismul este detoxifiat şi obişnuit să i se respecte fiziologia, acesta va primi greu mâncarea preparată termic şi greu digerabilă (în special produsele pe bază de carne). "Ca urmare a acestui mecanism, este indicat ca masa de Paşti să fie însoţită de legume şi fructe crude, iar alimentele gătite să reprezinte doar o parte a meniului. De asemenea, este bine să se evite mesele complexe şi diverse, fiind, în schimb, preferabilă alimentaţia fracţionată: consumul de preparate diverse la mese diferite", a explicat dr. Larisa Dumbravă, medic specialist Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice, la Spitalul Clinic de Copii "Dr. Gavril Curteanu" Oradea. Medicul a mai explicat că, în caz contrar, există riscul suprasolicitării sucurilor digestive, cu repercusiuni asupra vezicii biliare, care se poate manifesta prin diskinezie biliară (amar în gură, senzaţie de greaţă etc.) sau sindrom dispeptic (hiperaciditate, senzaţie de arsură etc.). De asemenea, pentru a evita decompensările la bolnavii cronic, dar şi indigestiile sau dereglările digestive la cei sănătoşi, este bine să se evite excesele de alcool şi delicatese culinare. Nu este indicată nici comabinaţia de alimente grase şi dulciuri la aceeaşi masă. Contrar uzanţelor, este de preferat să se consume băuturile tari după masă, iar vinul înainte de masă şi sub nicio formă nu sunt indicate băuturile reci în timpul meselor, întrucât stopează secreţia de acid clorhidric şi îngreunează digestia.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.