Conducerea municipalităţii a convocat ieri o conferinţă de presă pentru a prezenta situaţia financiară precară în care s-ar afla cele patru spitale orădene aflate în administrarea Primăriei Oradea. Edilul şef susţine că din cauza managementului defectuos bugetul alocat pe întregul an a fost deja cheltuit în primele şase luni. În schimb, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Bihor spun că banii alocaţi în aprilie au fost prevăzuţi doar pentru prima jumătate a anului, situaţia nefiind singulară.

 

Primarul Ilie Bolojan a declarat ieri într-o în conferinţa de presă că spitalele orădene funcţionează în sistem de avarie. Potrivit informaţiilor sale, bugetul CAS pentru acest an alocat celor patru unităţi spitaliceşti orădene a fost cheltuit în întregime. "În acest moment CAS nu mai poate face plăţi. Are facturi neachitate din martie către farmacii. Este pentru prima dată când în august sunt cheltuiţi toţi banii pe un an întreg", a declarat Ilie Bolojan. Printre cauzele identificate se numără subfinanţarea asigurată de către Guvern, dar şi managementul defectuos al spitalelor. Bolojan a precizat că au crescut nepermis de mult cheltuielile cu personalul, medicii beneficiind de o serie de facilităţi, care chiar dacă ele nu sunt obligatorii să fie acordate. "Se prevede facultativ acordarea a două prime de stabilitate pe an. Legea nu îi obligă pe manageri să facă acest lucru. Managerii de spitale nu sunt lideri de sindicat. Cât timp noi facem concedieri, ei acordă stimulente", a precizat Ilie Bolojan, uitând că angajaţii Primăriei Oradea au primit în două rânduri stimulente, premii, salarii de merit, cât şi prime de vacanţă. Dacă până nu demult Bolojan critica faptul că la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Oradea pentru o cezariană se percepe şi o sută de euro, acum dintr-o dată tonul faţă de managementul acestui spital s-a îndulcit. Mai mult, Maternitatea a fost lăudată pentru cheltuielile reduse la medicamente, în condiţiile în care, în urmă cu un an, acest aspect i se părea lui Bolojan suspect. Ţinta criticilor lui Bolojan, dar şi a viceprimarului Gheorghe Carp a fost, în schimb, Spitalul Municipal, care a cheltuit mai mult decât veniturile asigurate. "Am avut o întâlnire cu managerii de spitale şi le-am atras atenţia să ţină cheltuielile sub control. Altfel, în ianuarie 2010, când aceste spitale vor fi preluate de Primărie, vor fi demişi din funcţie. Nu dorim să preluăm nişte spitale muribunde. Spitalele orădene funcţionează în sistem de avarie. Parte din vină aparţine Ministerului Sănătăţii, dar şi managementul defectuos şi-a spus cuvântul", a mai adăugat primarul Oradiei.

 

Contactat telefonic, directorul CAS Bihor, Emilia Gogoneaţă, a negat faptul că spitalele orădene ar fi în colaps, ea asigurând personalul medical că nu are informaţii că nu se mai pot face plăţi. "Situaţia nu este atât de dramatică pe cât s-a prezentat. Este adevărat că banii de la buget au fost epuizaţi, dar ei au acoperit exact lunile pentru care au fost repartizaţi. În aprilie, când s-a stabilit bugetul, acesta a fost asigurat numai până în iulie. Situaţia este similară cu anii precedenţi. Nu avem informaţii că nu vom mai putea face plăţi", ne-a mai precizat Emilia Gogoneaţă.