Recent ieșită de sub tipar, la editura Ratio et Revelatio, cartea „101 chipuri ale suferinţei în Bihorul carceral comunist”, autor Cristina Liana Pușcaș, a fost lansată, pe 18 septembrie, la Cluj-Napoca în cadrul Festivalului Internațional de Carte „Transilvania”.

 

În mijlocul cititorilor clujeni, Cristina Liana Pușcaș a ales să le vorbească acestora despre prigoana generalizată de regimului comunist din România împotriva tuturor celor care au încercat să-și păstreze nealterate reperele și valorile morale, culturale, religioase, însă au ajuns să sfârșească în închisorile Gulagului românesc. În deschidere, Raluca Lazarovici Vereș, editorul volumului și coordonatorul colecției Historia a editurii Ratio et Revelatio, a subliniat importanța publicării unor astfel de cercetări în colecții specializate care oferă în acelaşi timp vizibilitate și o distribuție generoasă, la îndemâna oricui.

Invitatul special, universitarului Valentin Șerdan-Orga, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitară „Lucian Blaga" Cluj-Napoca, și-a exprimat convingerea că această carte va fi un instrument util pentru tinerii istorici. „Tot ce face Cristina Pușcaș este un lucru deosebit. Este unul dintre cercetătorii generației tinere care are foarte bine conturată o individualitate a cercetării. Nu s-a împrăștiat într-o goană după glorie, într-o abordare diversă de subiecte aflate în trend la un moment dat. Încă din anii 90, odată cu venirea domnului profesor Radu Radosav la Cluj-Napoca, ne-a fost cultivat, nouă studenților de atunci, interesul pentru istorie orală, pentru povești, memorie. Astfel, Cristina Pușcaș este apropiată de preocupările mele de istorie orală și ce înseamnă cercetarea comunismului”, a adăugat conf. univ. dr. Valentin Șerdan-Orga.

 

Portretele suferinţei

În cadrul acestui proiect de documentar, început în anul 2008, Cristina Liana Pușcaș a reușit să contureze medalioane complexe și bine creionate în număr de 101. Autoarea și-a canalizat cercetările spre a scoate la lumină poveștile mai puțin cunoscute ale bihorenilor arestați de regimul de „democrație populară”. Pe lângă capii celor două episcopii românești din Oradea, episcopul ortodox Nicolae Popoviciu și episcopul greco-catolic Valeriu Traian Frențiu, lista martirilor bihoreni cuprinde tinere femei care au dus de mâncare partizanilor din munți, adolescenți care s-au revoltat împotriva jugului sovietic, preoți care nu au acceptat să se lepede de credință, militari  care nu au pactizat cu noul regim, profesori care nu au căzut în plasa delațiunea, avocați care nu au acceptat compromisul etc.

Volumul poate fi achiziționat on-line de pe siteul editurii Ratio et Revelatio urmând să poată fi cumpărat și în librării.