20% din lucrările de reabilitare au fost finalizate - Călătorie în timp la Palatul Baroc
Până la sfârșitul lunii aprilie, 20% din lucrările de restaurare a Palatului Baroc, programate pentru anul 2018, au fost finalizate. Anunțul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferințe de presă, de către Excelența Sa Bocskei Laszlo, episcopul romano-catolic de Oradea.
Stadiul lucrărilor
Conferința a fost susținută de episcopul Bocskei Laszlo, împreună cu arhitectul Emodi Tamas și Matuz Zsolt, managerul de proiect. La întâlnirea cu jurnaliștii a participat și Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), prezent la Oradea cu prilejul lansării albumului „Felix Terra - Istorie și Artă Ecleziastică în Episcopia Romano-Catolică de Oradea”.
„Mă bucur că domnul director este interesat de ceea ce se desfășoară, acum, actualmente, în Oradea, în jurul acestui Complex Baroc”, a spus episcopul Bocskei Laszlo, în deschiderea evenimentului.
Conferința de presă a fost structurată pe trei părți: în prima parte, Excelența Sa a prezentat stadiul lucrărilor de reabilitare a Palatului Episcopal, după care a oferit detalii privind proiectul de reabilitare a Parcului Dendrologic - Parcul Baroc, iar la final a prezentat evenimentele ce se vor desfășura în data de 19 mai, la subsolul Palatului Baroc, cu prilejul Nopții Muzeelor.
În ce privește stadiul actual al lucrărilor la Palatul Baroc, episcopul a precizat că, de la sfârșitul lunii februarie, până în prezent, au continuat intervențiile la șarpantă și s-a continuat refacerea tencuielilor pe fațade, astfel că părțile acoperite momentan de schele sunt pregătite pentru aplicarea culorilor.
„Ceea ce s-a mai adăugat pe parcurs la aceste lucrări este studiul și lucrările efectuate la restaurarea ancadramentelor de piatră ale ferestrelor și intrărilor. În unele părți ale clădirii, acestea sunt foarte deteriorate, impunându-se o restaurare serioasă”, a precizat Bocskei.
Excelența Sa a mai spus că a existat o preocupare aparte pentru restaurarea gratiilor ferestrelor de la parter, care sunt, de asemenea, din secolul 18, încercându-se aducerea acestora la starea inițială, fără prea multe intervenții care să le schimbe din valoare. De asemenea, s-a lucrat foarte mult la picturile murale.
„Până la sfârșitul lunii aprilie, 20% din lucrările programate pentru anul 2018 au fost realizate. În paralel cu lucrările enumerate mai sus, au continuat și lucrările în subsolul clădirii. Sperăm, și așa este planificat, ca, până la începutul lunii iunie, lucrările de reabilitare exterioară a aripii sudice să se finalizeze. Asta înseamnă șarpantă și fațade exterioare”, a menționat episcopul.
773.000 de euro pentru reabilitarea parcului
Excelența Sa Bocskei a anunțat în cadrul conferinței că zona care împrejmuiește Palatul Baroc și Bazilica Romano-Catolică vor fi reabilitate printr-un proiect implementat în parteneriat cu Universitatea „Szent Istvan”, Facultatea de Peisagistică și Arboretum din localitatea Szarvas.
„În luna aprilie, a fost semnat acordul de parteneriat, iar în acest moment proiectul se află în faza de contractare. Durata proiectului de reabilitare a parcului este iunie 2018-mai 2010, iar bugetul proiectului, pentru Episcopia Romano-Catolică, pentru reabilitarea acestui spațiu, este de 773.000 de euro”, a menționat Bocskei. Printre altele, se va amenaja o zonă cu plante biblice, plante aromatice și medicinale, o zonă tematică, educațională și de relaxare. Totodată, în proiect este inclusă și reabilitarea amfiteatrului în aer liber, situat în spatele clădirii Palatului Baroc.
„Parcul, așa cum îl vedem astăzi, fiind proprietatea Episcopiei Romano-Catolice, se află în îngrijirea comună a Episcopiei și a Primăriei Oradea, pe baza unui protocol. Mai ales zona ce ține de partea din fața catedralei, dinspre Șirul Canonicilor, se află în grija noastră, iar părțile care înconjoară Palatul Baroc se află în grija Primăriei”, a mai spus ierarhul.
Episcopul Bocskei a menționat că, întrucât se intenționează reamenajarea acestui parc, se va impune și un nou tip de administrare a acestui spațiu.
„Dorim ca acest parc să rămână un spațiu deschis, dar va trebui să găsim condiții noi prin care ceea ce se investește aici să poată fi păstrat în condiții optime, astfel încât cei care vor veni aici să se poată bucura de niște spații îngrijite”, a precizat episcopul.
Noaptea Muzeelor, în subsolul Palatului
În ceea ce privește manifestarea culturală „Noaptea Muzeelor”, episcopul romano-catolic a spus că spațiile aflate la subsolul Palatului Baroc vor găzdui o serie de manifestări dedicate evenimentului.
„Este un spațiu pe care prea puțini au avut ocazia să-l viziteze până acum. Așadar, practic, n-a existat posibilitatea să fie accesibil. Pe lângă vizitarea spațiului subsolului, care a fost cândva pivniță de vinuri, am gândit și un set de programe cu care îi vom aștepta pe vizitatori”, a precizat episcopul, dând ca exemplu proiecțiile de filme, dar și concertele de muzică renascentistă, barocă și jazz, programate pentru noaptea de 19 mai.
„Totodată, avem în plan și „clișee” cu câteva expoziții care, pentru acest eveniment, vor fi mutate în acest spațiu. Dorim să semnalăm, astfel că, și în perioada lucrărilor de reconstrucție, clădirea va fi una vie, accesibilă publicului, iar cei care doresc pot să cunoască etapă cu etapă transformarea acesteia.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.