În luna octombrie are loc o serie de evenimente organizate de Episcopia Greco-Catolice de Oradea și dedicate comemorării a 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite în timpul regimului comunist, începând cu anul 1948 (Decretul 358 din 1 decembrie 1948) și până în 1989.

Comemorarea a 75 de ani de la desființarea ilegală a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, va fi marcată în Oradea, prin diverse inițiative, după cum urmează: simpozionul internațional, organizat de departamentul de Teologie Greco-Catolică Oradea al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, sub egida Școlii Ardelene - care are loc la Oradea, în perioada 12-14 octombrie, în Aula Magna a Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea (strada General Magheru 25), sub genericul: „Istoria și viitorul unei Biserici, reflecții la 75 de ani de la intrarea în catacombe a Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică”.

La simpozion și-au anunțat participarea 45 de profesori și cercetători din Franța, Italia, România, Slovacia, Ucraina. În cadrul simpozionului vor fi lansate cinci cărți. Primele două au avut lansarea joi, 12 octombrie: „Preoții Eparhiei greco-catolice de Oradea și familiile lor”, vol. 2 (autor: Gabriel Florian Borzoș), prezentată de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, iar de la ora 19.00, a fost lansată cartea „Valeriu Traian Frențiu în dosarele Securității” (autor: Sergiu Soica), prezentată de Cristina Pușcaș, jurnalist și istoric.

Celelalte trei cărți vor avea lansarea astăzi, 13 octombrie, de la ora 18.30: „Lucian Dîncă, Alexandria și Antiohia: două școli de teologie în creștinismul antic” (prezentată de Cristian Bălănean), Călin Ioan Dușe, „Imperiul roman și creștinismul în sec. I” (prezentată de Alexandru Buzalic) și Cristian Bălănean, „Țara Sfântă - o foarte scurtă introducere”.

Pe 20-21 octombrie, va urma Festivalul „Francisc Hubic” 2023, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic, respectiv Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, dedicat în formă simbolică aceluiași eveniment marcant.

Punctul culminant va fi pe 28 octombrie, „Noaptea arestărilor”, eveniment ce se va desfășura în Palatul Episcopal Greco-Catolic și Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae” din Oradea. Cu acest prilej, va fi proiectat un film istoric, se va lansa o carte despre „Episcopul Valeriu Traian Frențiu în dosarele Securității” (Sergiu Stoica) și va fi comemorată arestarea Fericitului Episcop Valeriu Traian Frențiu împreună cu ceilalți episcopi greco-catolici martiri.

„Somnul rațiunii naște monștri” spunea pictorul Francisco Goya în secolul al XVIII-lea, noi vă invităm să fim împreună treji în prezentul nostru, tulburător deopotrivă, fără a uita evenimentele istoriei care ne-au marcat”, transmit reprezentanții Episcopiei greco-catolice de Oradea.