Modificările aduse platformei de programare ar urma să prioritizeze înscrierea vîrstnicilor și a persoanelor vulnerabile. Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile sunt vaccinate tot în etapa a doua. În Oradea programările la vaccinare se fac doar de la începutul lunii martie. 

Orădenii care vor să se programeze pentru vaccin o pot face din nou folosind platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro sau telefonul. În Orășelul Copiilor și la Spitalul Pelican se pot face programări începând din 5, respectiv 6 martie. În județ, la spitalele din Aleșd, Ștei și Salonta se pot face programări din 1 martie, iar la Marghita din 2 martie. 

„Problema este că nu avem decât 7 fluxuri de vaccin pentru județul Bihor în acest moment. Pfizer a întrerupt ritmul de livrare la nivelul Europei pentru că își face modificări la liniile de producție pentru a livra mai mult.”, a explicat dr. Diana Racz, coordonator al campaniei de vaccinare din partea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, care a mai spus că imediat ce vor sosi mai multe doze de vaccin se vor deschide și celelalte centre de vaccinare.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a transmis STS o solicitare de modificare a platfomei pentru programare, astfel încât 75% din programările dintr-o zi să fie din categoria vârstnicilor și a persoanelor vulnerabile.

„Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) au transmis către echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) noile cerințe operaționale în baza cărora să fie modificată platforma de programare și posibilitatea de implementare a unor noi funcționalități, care să prioritizeze vârstnicii și persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% din programări să fie destinate persoanelor din domeniile esențiale și 75% persoanelor vulnerabile”, se arată într-un comunicat al CNCAV.

Conform acestuia, modificările solicitate vor fi puse în producție în următoarele zile, după dezvoltare și o scurtă perioadă de testare.

Pentru persoanele înscrise de angajator în platforma de programare la vaccinare, în baza CUI sau CIF, numărul programărilor nu va putea depăși 25% din cele disponibile zilnic, iar cei înscriși se vor autentifica individual pe baza CNP-ului.

„După atingerea procentului de 25% de locuri ocupate, nu va mai fi posibilă programarea altor angajați în ziua respectivă, iar celelalte locuri vor putea fi ocupate de către persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni cronice și cele cu dizabilități, precum și de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea și în etapa a II-a. Această necesitate de corelare a numărului de doze de vaccin, sosite pe lanțul de aprovizionare din Uniunea Europeană de la companiile farmaceutice spre România, cu numărul de persoane care s-au înscris în platforma informatică pentru vaccinare și, implicit, pentru rapel este o situație întâlnită și în alte țări europene, astfel încât procesul de vaccinare să fie optimizat în funcție de stocurile existente la momentul respectiv.”, au mai anunțat reprezentanții CNCAV.

 

Vaccinaţi fără programare

În conformitate cu prevederile documentului emis de CNCAV, reprezentanții direcțiilor de asistență socială din cadrul consiliilor locale întocmesc listele cu persoanele de la domiciliu care sunt dializate, imobilizate sau nedeplasabile, la domiciliu și care doresc să fie vaccinate. Listele se întocmesc împreună cu asistenții personali ai acestora (dacă au) și cu membrii de familie care locuiesc în aceeași gospodărie.

Totodată, medicii de familie care au în îngrijire persoane imobilizate sau nedeplasabile vor trebui să colaboreze cu structurile de asistență socială, iar listele întocmite vor fi transmise nucleului de coordonare a campaniei de vaccinare de la nivelul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI).

Nucleul de coordonare va stabili traseele, logistica și personalul necesare, pentru vaccinarea persoanelor de pe liste, atât persoanele imobilizate sau nedeplasabile aflate la domiciliu, cât și membrii de familie care locuiesc în aceeași gospodărie.

Vaccinarea se va putea face prin echipe de vaccinare mobile, care sunt parte a unor centre de vaccinare fixe; prin solicitarea echipajelor de consultații la domiciliu ale serviciilor de ambulanță, cu suplimentarea acestora, fără afectarea capacității operative. De asemenea, potrivit Instrucțiunii, centrele de dializă au obligația să faciliteze accesul la vaccinarea împotriva Covid-19 pentru pacienții aflați în tratament.

Vaccinarea pacienților se va realiza fie înainte, fie (preferabil) imediat după efectuarea ședinței de dializă, (astfel încât intervalul de timp de așteptare pentru vaccinare să fie redus la minimum).

Programarea pacienților se poate efectua conform procedurilor în vigoare, preferabil de către personalul medical din centrul de dializă pentru a se asigura respectarea arondării centrelor de dializă la centrele de vaccinare. În cazul în care personalul din centrul de dializă nu reușește programarea prin platforma de vaccinare, va comunica direct cu centrul de vaccinare și va transmite lista pacienților care se vaccinează cu 48 de ore înainte de ziua vaccinării; în această situație, pacienții dializați vor fi vaccinați fără programare și înregistrați direct in RENV.

În baza listei de pacienți dializați, centrul de vaccinare va solicita suplimentarea numărului de doze de vaccin.

Atât persoanele imobilizate sau nedeplasabile, cât și persoanele dializate pot fi vaccinate fără programare pe platformă și se înregistrează în RENV la momentul revenirii echipelor mobile de vaccinare în centrul de vaccinare fix sau imediat după vaccinare, după modelul persoanelor din instituții rezidențiale, potrivit CNCAV.